kızılay odtülüler dershane

Porady

Grill miejscem letnich spotkań

Dla wielu grillowanie to istny rytuał, dla innych jedynie okazja do konsumpcji smacznego jedzenia. Jednak przede wszystkim sposób na spędzanie wolnego czasu na świeżym powietrzu w gronie przyjaciół oraz pretekst do wyśmienitej zabawy. Aby była ona w pełni udana, a przygotowywanie posiłków przebiegało bez problemów trzeba zadbać o wysokiej jakości sprzęt. Jak dokonać właściwego wyboru?

Dla wielu grillowanie to istny rytuał, dla innych jedynie okazja do konsumpcji smacznego jedzenia. Jednak przede wszystkim sposób na spędzanie wolnego czasu na świeżym powietrzu w gronie przyjaciół oraz pretekst do wyśmienitej zabawy. Aby była ona w pełni udana, a przygotowywanie posiłków przebiegało bez problemów trzeba zadbać o wysokiej jakości sprzęt. Jak dokonać właściwego wyboru?

Po pierwsze wielkość grilla

Dokonując zakupu grilla przede wszystkim musimy zastanowić się nad jego rozmiarem.  W pierwszej kolejności zadajmy sobie pytanie dla jak dużej ilości osób będziemy przygotowywać potrawy. Jeżeli lubimy małe, kameralne spotkania wystarczy nam grill z niewielkim rusztem. Zwolennicy hucznych przyjęć powinni postawić na zdecydowanie większy model, na którym będzie można przyrządzić wiele potraw naraz. Przy niewielkiej działce lepiej pozostać przy grillu tradycyjnym, który nie zajmie nam za dużo miejsca i w każdej chwili będzie mógł zostać schowany. Często wyjeżdżasz i grillujesz nad rzeką lub jeziorem? Upewnij się, że Twój grill będzie wygodny w transporcie. Postaw na mniejsze modele i grille składane.

Gazowy czy węglowy?

Jedną z podstawowych kwestii jaką musimy wziąć pod uwagę jest paliwo na jakim będzie działać nasz grill. Grill węglowy zapewni nam niepowtarzalny aromat i smak potraw. Jego zakup to również oszczędność dla naszego portfela. Z kolei gazowy to gwarancja szybko przyrządzonych dań. Nagrzewa się w krótkim czasie i łatwo w nim utrzymać pożądaną temperaturę.

Właściwy materiał

Dobry grill powinien być stabilny i trwały. To czy taki będzie zależy od materiału z jakiego został wykonany, zarówno korpus jak i sam rusz. – Pod tym względem najlepsze są grille z żeliwa, stali nierdzewnej, emaliowanej lub chromowanej. Nie zapominajmy o uchwytach. Wybierzmy grilla, w którym rączki zrobione zostały z nienagrzewających się materiałów, np. dobrze zabezpieczonego drewna. Dzięki temu unikniemy niebezpiecznych poparzeń. 

Źródło: Praktiker


Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Komentarze

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!