
Wraz z wiosennym przebudzeniem zaczynamy myśleć o sadzeniu rozmaitych roślin w naszych ogrodach. Zebranie pozostałych po zeszłym sezonie liści nie wystarczy by przygotować glebę na nowy sezon.
Po każdej zimie, niezależnie od mrozów i intensywności opadów, podłoże pod rabaty kwiatowe, grządki warzywne czy trawnik, wymaga spulchnienia, dotlenienia i dożywienia odpowiednimi składnikami.
„Zawsze na początku wiosennego cyklu wegetacyjnego musimy włożyć trochę wysiłku w odpowiednie przygotowanie gleby. Jest to pewnego rodzaju praca u podstaw w ogrodzie, niezbędna, jeśli chcemy, by nasz ogród zachwycał wyglądem i rodził plony. Powinniśmy pomóc roślinom i stworzyć im jak najlepsze warunki do rozwoju, tym bardziej, że mamy do dyspozycji wiele różnych urządzeń przeznaczonych do wykonywania tych prac.” – mówi Lidia Tokarska prowadząca firmę wykonawczą Zielony Salon, architekt krajobrazu i ekspert Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Twórców Ogrodów.
Jak to się robi? – kilka podstawowych czynności związanych z przygotowaniem podłoża pod uprawy
- Oczyścić teren z resztek roślinnych i kamieni, które zimą wyszły na powierzchnię.
- Przemieszać rodzimą glebę. W trakcie tej czynności spulchniamy i dotleniamy glebę.
- Użyźnić ziemię. Zalecanym sposobem jest rozścielenie kompostu, który polepsza właściwości sorpcyjne gleby i ogranicza wypłukiwanie nawozów.
Uwaga: Przed nawożeniem warto sprawdzić odczyn pH gleby i zawartość składników pokarmowych NPK. Analiza gleby umożliwia prawidłowe zastosowanie rodzaju i ilości nawozu.
- Przemieszać podłoże z nawozem.
- Odczekać kilka dniu, by podłoże osiadło. Możemy przyspieszyć ten proces podlewaniem.
- Zagrabić i wyrównać powierzchnię.
- Wysiać lub posadzić rośliny, np. warzywa, zioła.
Jak to się robi? - wygodne urządzenia do spulchniania gleby
Spulchnienie ziemi wymaga czasu i wysiłku. Można jednak ułatwić sobie pracę wykorzystując glebogryzarkę, odpowiednio dostosowaną do potrzeb: do wielkości terenu, rodzaju gleby i planowanych prac w ogrodzie.
Źródło: Honda
![]() |
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Komentarze