Zaproszenia

Konferencja HoReCa w architekturze

Prezentacje dla architektów poprowadzą znani specjaliści branży HoReCa wskazując na jakie aspekty szczególnie zwrócić uwagę, ażeby wynik pracy projektanta spełniał oczekiwania zarówno klientów, jak i zarządców oraz inwestorów tych obiektów. Zapraszamy 26 marca 2025 na godz. 9:30 do Muzeum Uniwersytetu Warszawskiego w Warszawie. Zarejestruj się już teraz!

Pod pojęciem HoReCa w architekturze kryje się wszystko, co wchodzi w zakres usług oraz działań aranżacyjnych, funkcjonalnych i technicznych związanych z sektorem gastronomicznym i hotelarskim. W trakcie naszej konferencji zajmiemy się najnowszymi trendami w projektowaniu tych obiektów, które są bardzo częstym przedmiotem zamówień wśród architektów. Prezentacje dla architektów poprowadzą znani specjaliści branży HoReCa wskazując na jakie aspekty szczególnie zwrócić uwagę, ażeby wynik pracy projektanta spełniał oczekiwania zarówno klientów, jak i zarządców oraz inwestorów tych obiektów. Zapraszamy 26 marca 2025 na godz. 9:30 do Muzeum Uniwersytetu Warszawskiego w Warszawie. Zarejestruj się już teraz!

Horeca w architekturze

                

 

 

 

 

9:30 Powitanie gości

Krzysztof Sołoducha, Grupa Sztuka Architektury

9:30 – 10:00 Budowanie Guest Experience przestrzeni w branży HoReCA i Hospitality. Współpraca architekta z inwestorem.

  • Prelekcja skupi się na praktycznych aspektach budowania dochodowego konceptu, który łączy dopasowanie do grup docelowych z efektywnie zaplanowanym Guest experience.
  • Poruszane zagadnienia:
  •  - kluczowe definicje i znaczenie Guest experience w kontekście funkcjonalności przestrzeni hotelowych i restauracyjnych.
  • - metody identyfikacji i analizy specyficznych potrzeb różnych grup docelowych, stanowiących fundament dla odpowiednio dostosowanego konceptu
  • - praktyczne rozwiązania związane z optymalizacją układu przestrzennego, ergonomią, akustyką i oświetleniem.
  • - przykłady wdrożeń, które pokazują, jak funkcjonalny design może znacząco wpłynąć na komfort gości oraz rentowność obiektu.
  • - integracja nowoczesnych technologii i systemów zarządzania, wspierających codzienną eksploatację przestrzeni.
  • - kwestie finansowe, strategia obniżania kosztów operacyjnych przy jednoczesnym podnoszeniu jakości doświadczenia ze szczególnym uwzględnieniem aspektu przestrzennego
  • - wnioski, dyskusja, wymiana praktycznych doświadczeń i pomysłów na rozwój efektywnego konceptu we współpracy z twórcami przestrzeni.

Prezentację poprowadzi: Piotr Grajewski, Grajewski Consulting

Piotr Grajewski jest przedsiębiorcą i konsultantem biznesowym z ponad 25-letnim doświadczeniem w branży Hospitality. Specjalizuje się w doradztwie strategicznym i operacyjnym. Realizuje projekty w obszarach: kreacja konceptów, zarządzanie operacyjne, zarządzanie finansami, budowanie i motywowanie zespołów, zarządzanie produktem, rozwój sieci, przejęcia i akwizycje. Zrealizował ponad 50 projektów w tym dla marek sieciowych (Whiskey in the Jar), hotelowych (Puro Hotels), minibrowarów restauracyjnych (Jan Olbracht, Księży Młyn, Sowiduch). Doradzał spółce PL 2013 (Stadion Narodowy) i parkom rozrywki Majaland w ramach budowania strategii sprzedaży oferty F&B. Wspierał zagranicznych inwestorów we wprowadzaniu konceptów na Polski rynek (Black Real Burgers).

10:00 – 10:20 Hotel bez barier – przyjazny dla wszystkich gości, przykłady HEWI

Prezentację poprowadzi: Maciej Jaworski, Dyrektor Handlowy firmy Hewi

 

10:20 – 10:50 Design synestetyczny - architektura przyszłości dla branży Horeca i Hospitality

  • I. Wstęp: Wprowadzenie do designu synestetycznego
  • - Jak percepcja zmysłowa wpływa na doświadczenie wnętrz ? Przykłady złych rozwiązań/błędów/problemów/obecnych wyzwań - zbudowanie zaciekawienia w odbiorcy i potrzeby
  • - Dlaczego to ważne w HORECA? - uzasadnienie, statystyka (nowe potrzeby obecnych społeczeństw)
  • - Czym jest design synestetyczny? - krótki opis pojęcia, opis zastosowania ( DS jako odpowiedź na nowe potrzeby)
  • II. Jak projektować i mierzyć synestezję?
  • - Czy synestezję da się zaprojektować? Omówienie narzędzi i metod stosowanych w multisensorycznym projektowaniu wnętrz - przejście od generalnych zastosowań do specyficznych, szczególnie dla branży HoReCa
  • - Jak mierzyć doświadczenie multisensoryczne? Krótkie wprowadzenie do badań percepcji przestrzeni/doświadczenia użytkownika
  • III. Program przestrzenny (w architekturze wnętrz) a komercjalizacja przestrzeni hotelowej i restauracyjnej
  • - Jak architektura wnętrza opiekuje się naszym gościem? Wykorzystanie designu do komunikacji z klientem ( podejście multisensoryczne = podświadomy gest gościnności )
  • - Czy synestezja może zwiększać sprzedaż? Jak multisensoryczne doświadczenie wpływa na decyzje gości.
  • - Wyzwania i przyszłość – czy design synestetyczny stanie się standardem w branży HORECA?

IV. Podsumowanie

  • Kluczowe wnioski:
  • - Zmysły to niepomijalny łącznik człowieka z otoczeniem.
  • - Design synestetyczny to odpowiedź na zmieniające się potrzeby społeczeństwa.
  •  Synestezja jako strategia projektowa.
  • - Wartość biznesowa designu synestetycznego.

Prezentację poprowadzi: Anna Milczarek, studio projektowe AFORM

Anna Milczarek ukończyła wydział Architektury Wnętrz ASP w Warszawie. Stypendium Rektora ASP (2022/23). Od 2016 roku prowadzi studio projektowe AFORM. W pracy łączy wiedzę o człowieku i przestrzeni  z bogatym doświadczeniem zawodowym – tworzy projekty wnętrz, skupiając się na oddziaływaniu przyjaznym zmysłom i emocjom użytkownika.

10:50 – 11:15 Przerwa kawowa

11:15 – 11:35 Wyposażenie wnętrz w branży HoReCA i Hospitality – na co zwracać uwagę. Perspektywa projektanta wzornictwa

Łukasz Paszkowski jest projektantem wzornictwa przemysłowego. Od wielu lat współpracuje indywidualnie z polskimi producentami sprzętu AGD, mebli i elementów wyposażenia wnętrz. Jest wielokrotnym finalistą konkursu Young Design organizowanego przez Instytut Wzornictwa Przemysłowego w Warszawie. Konkurs ma na celu wskazanie najbardziej obiecujących projektantów młodego pokolenia, takich, którzy rozumieją rynek i będą umieli w przyszłości pracować z przemysłem. Stypendysta Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego za wybitne osiągnięcia 2012/2013. W pracy projektanta skupia się na identyfikowaniu i rozwiązywaniu realnych potrzeb użytkowników. Łamie utarte schematy poszukując innowacyjnych rozwiązań. Jego projekty zdobywały nagrody Must Have, Red Dot Design, Dobry Design czy Jump the Gap.

11:35 – 12:05 Przestrzenna i techniczna organizacja ciągu technologicznego w branży Horeca – porady dla architektów

Prezentację poprowadzi: dr inż. Barbara Koziorowska-Abramczyk

Dr inż. Barbara Koziorowska-Abramczyk to doświadczony projektant technologii obiektów gastronomicznych. Posiada szerokie umiejętności w projektowaniu oraz doświadczenie zdobyte w prowadzeniu innowacyjnych projektów w branży hotelarskiej. W swojej karierze współpracowała z prestiżowymi uczelniami oraz instytucjami, co podkreśla jej zaangażowanie w rozwój technologii w gastronomii. Jej udział w różnych projektach oraz umiejętności akademickie sprawiają, że jest cennym ekspertem w swojej dziedzinie. Zrealizowała wiele konceptów w branży hospitality, m.in. Hotel Europejski, Kantyna Google, Kantyna Intel oraz wiele innych. Prowadzi od 2002 roku firmę Gastro-projekt zajmującą się  projektowaniem  technologii obiektów gastronomicznych, kuchni hotelowych i  szpitalnych. 

12:05 – 12:25 Prezentacja firmy Winterhalter

Temat w opracowaniu.

12:25 – 12:40 Przestrzenna i techniczna organizacja sal konferencyjnych - porady dla architektów

Znaczenie sal wielofunkcyjnych dla funkcjonowania hotelu.

Wymagania przestrzenne i funkcjonalne sal wielofunkcyjnych

Prezentację poprowadzi Piotr Koziorowski, Golden Tulip Warsaw Airport

Piotr Koziorowski od 2020 roku pełni funkcję Dyrektora Generalnego Golden Tulip Warsaw Airport, odpowiadając za zarządzanie operacyjne, politykę cenową i rozwój strategii sprzedaży. Mam 20 lat doświadczenia w hotelarstwie, obejmującego zarządzanie recepcją, działem rezerwacji oraz housekeepingiem w hotelach Best Western, Hyatt Regency i Intercontinental.

12:40 – 13:10 Przestrzenna i techniczna organizacja restauracji pracowników w budynkach biurowych   – porady dla architektów

Prezentację poprowadzi dr inż. Barbara Koziorowska-Abramczyk

Dr inż. Barbara Koziorowska-Abramczyk to doświadczony projektant technologii obiektów gastronomicznych. Posiada szerokie umiejętności w projektowaniu oraz doświadczenie zdobyte w prowadzeniu innowacyjnych projektów w branży hotelarskiej. W swojej karierze współpracowała z prestiżowymi uczelniami oraz instytucjami, co podkreśla jej zaangażowanie w rozwój technologii w gastronomii. Jej udział w różnych projektach oraz umiejętności akademickie sprawiają, że jest cennym ekspertem w swojej dziedzinie. Zrealizowała wiele konceptów w branży hospitality, m.in. Hotel Europejski, kantyna Google, kantyna Intel. Prowadzi od 2002 roku firmę Gastro-projekt zajmującą się  projektowaniem  technologii obiektów gastronomicznych, kuchni hotelowych i  szpitalnych.    

13:10 - 13:40 Przestrzenie hospitality w biurowcach – doświadczenia szefa kuchni

Prezentacja będzie praktycznym spojrzeniem na zagadnienia optymalizacji, wykorzystania nowych technologii oraz współpracę projektantów i szefa kuchni na etapie wstępnych koncepcji. W prezentacji pojawi się odpowiedź na pytanie jak projektować kuchnie zoptymalizowane, odpowiedzialne społecznie oraz wpisujące się w trendy światowe.

Prezentację poprowadzi Michał Fabiszewski, Sodexo

Michał Fabiszewski to podróżnik, Master Chef, Global Chef, doradca kulinarny i wykładowca akademicki. Ambasador kampanii Chefs for Change. Jeden z Szefów Kuchni podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu. Zwycięzca prestiżowego konkursu Cook for Change w kategorii „optymalizacja marnotrawstwa żywności”.

Jako Główny Szef Kuchni, odpowiada za tworzenie menu dla sieci restauracji Sodexo Polska. Szczególnie zaangażowany w poszerzanie wyboru dań o opcje roślinne. Dba o selekcję najlepszej jakości produktów i partnerstw z dostawcami. Służy swoją ekspertyzą przy pokazach live cooking i warsztatach kulinarnych, które prowadzi dla klientów firmy. Doświadczenie zdobywał pod okiem Wojciecha Modesta Amaro w Atelier Amaro. Gotował na 5 kontynentach. Szanuje tradycje kulinarne i naturalne produkty. W kuchni szuka prawdy i prostoty. Nie akceptuje tępych noży!

13:40 – 14:20 Oczekiwania inwestorów od architektów w projektowania stref Wellness i Spa

Poruszane zagdanienia:

Funkcjonalność obiektów SPA i Wellness.

Technologie i materiały obiektów SPA i Wellness.

Zrównoważony rozwój w obiektach SPA i Wellness.

Tendencje i trendy rozwojowe w branży SPA i Wellness.

Prezentację poprowadzi Aneta Muller, SPA Consulting

Aneta Muller: od 20 lat wspiera inwestycje w branży hotelowych spa. Opracowuje koncepcje i filozofie spa. Współpracuje z architektami i dekoratorami wnętrz. Autorka artykułów do pracy branżowej, tj. Świat hoteli, Beaty form, LNE. Autorka wielokrotnie nagrodzonych stref spa – min. w Zamku Topacz, Herbarium, Pałacu Mierzęcin. Prowadzi firmę SPA Consulting

14:20 – 15:00 Zakończenie konferencji i biznes mixer  

Uczestnicy indywidualni

Pierwsze 70 osób - udział bezpłatny. Decyduje kolejność zapisów.

Kolejne zapisane osoby - koszt udziału w konferencji 200 PLN/os.

Cena obejmuje przerwę kawową i katering kanapkowy

Firmy

Koszt udziału osób reprezentujących dostawców materiałów dla branży Horeca jest ustalany indywidualnie. Prosimy o kontakt [email protected]

W razie pytań prosimy o kontakt: [email protected]

Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Komentarze

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!