kızılay odtülüler dershane

Polska

Amfiteatr w Rynie

Ryn, malownicza wieś położona nad jeziorami Mazurskimi, zyskała nową przestrzeń, która nie tylko dodaje uroku otoczeniu, ale także wprowadza element ciekawej prezentacji nazwy miejscowości. Zainicjowany przez Miasto Ryn projekt był dziełem architektów Ireneusza Asmana i Pawła Pieniężnego, przy współpracy Aleksandry Falęckiej i Barbary Doroszuk. Nowa przestrzeń o powierzchni użytkowej 10 000 m2 powstała wokół malowniczego miejskiego jeziora w Rynie, integrując nowe obiekty, takie jak amfiteatr, park zabaw i plaża, z istniejącą ścieżką spacerową.

Ryn, malownicza wieś położona nad jeziorami Mazurskimi, zyskała nową przestrzeń, która nie tylko dodaje uroku otoczeniu, ale także wprowadza element ciekawej prezentacji nazwy miejscowości. Zainicjowany przez Miasto Ryn projekt był dziełem architektów Ireneusza Asmana i Pawła Pieniężnego, przy współpracy Aleksandry Falęckiej i Barbary Doroszuk. Nowa przestrzeń o powierzchni użytkowej 10 000 m2 powstała wokół malowniczego miejskiego jeziora w Rynie, integrując nowe obiekty, takie jak amfiteatr, park zabaw i plaża, z istniejącą ścieżką spacerową.

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Przebudowa Ogrodu Jordanowskiego w Poznaniu

Inspiracje projektowe

Projekt skupia się wyeksponowaniu krajobrazu otoczenia i wkomponowaniu w niego nazwy miejscowości. Projektanci umieścili litery „R” i „y” w pobliżu istniejącego amfiteatru, natomiast litera „n” tworzy baldachim nad sceną. Litery zostały wykonane z czerwonego betonu, inspirowanego lokalną architekturą z charakterystyczną, ceglaną zabudową. Mocno kontrastujące z otoczeniem litery dodają miejscu dynamiki, podkreślając jednocześnie nowoczesne podejście. Współgrają one nie tylko z lokalną architekturą, ale i z kolorem zachodzącego słońca, którego promienie odbijają się w jeziorze rozciągającym się za amfiteatrem.

Cele i funkcje nowej przestrzeni w Rynie

Ścieżka spacerowa, będąca integralną częścią projektu, rozszerza się wokół amfiteatru, tworząc jednocześnie plac wejściowy. Sam amfiteatr, osłonięty murowanym umocnieniem, zlokalizowany jest przy zboczu średniowiecznej winnicy Zakonu Krzyżackiego. Otoczenie stanowią naturalnie rosnące drzewa, które naturalnie wkomponowują się w miejskie mury. Projekt minimalnie ingeruje w istniejący krajobraz, podkreślając jednocześnie jego unikalne cechy przyrodnicze. Przyjęta koncepcja umożliwia również dalsze rozszerzanie nowo wybudowanej ścieżki, co stwarza okazję do rozbudowy przestrzeni i powstawanie nowych, funkcjonalnych obiektów. Nowy amfiteatr służyć ma przede wszystkim lokalnym inicjatywom i wydarzeniom kulturalnym.

Amfiteatr w Rynie – metryczka projektu

Lokalizacja: Ryn / Polska
Projekt: asman pieniężny architekci
Współpraca: Aleksandra Falęcka, Barbara Doroszuk
Typ: przestrzeń miejska
Rok: 2023
Źródło i zdjęcia: https://www.facebook.com/photo?fbid=837849915008464&set=pcb.837849958341793

Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Komentarze

*

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!