kızılay odtülüler dershane

Polska

Nowy park przy Politechnice Gdańskiej we Wrzeszczu

Politechnika Gdańska stworzyła nowy, ogólnodostępny park o powierzchni ok. 7,5 tys. m2, położony we Wrzeszczu przy Górze Szubienicznej, tuż za Centrum Kompetencji STOS. Projekt budowy parku, realizowany w ramach „Planu klimatycznego PG”, kosztował nieco ponad 3,5 mln zł i wpisuje się w strategię uczelni dotyczącą zrównoważonego rozwoju. Zaprojektował go arch. Zbigniew Reszka z pracowni architektonicznej Arch Deco.

Politechnika Gdańska stworzyła nowy, ogólnodostępny park o powierzchni ok. 7,5 tys. m2, położony we Wrzeszczu przy Górze Szubienicznej, tuż za Centrum Kompetencji STOS. Projekt budowy parku, realizowany w ramach „Planu klimatycznego PG”, kosztował nieco ponad 3,5 mln zł i wpisuje się w strategię uczelni dotyczącą zrównoważonego rozwoju. Zaprojektował go arch. Zbigniew Reszka z pracowni architektonicznej Arch Deco.

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Zielony plac Dąbrowskiego w Łodzi

Rekreacyjne i prospołeczne funkcje nowego parku we Wrzeszczu

Otwarcie parku miało miejsce 19 października 2023 r. podczas konferencji prasowej z udziałem władz uczelni, miasta oraz przedstawicieli dzielnicy. Prof. Krzysztof Wilde, rektor PG, podkreśla znaczenie nowej przestrzeni dla integracji społeczności akademickiej, mieszkańców Wrzeszcza i Aniołków. Miejsce to, stworzone w ramach projektu CK STOS PG, ma być dostępne dla wszystkich mieszkańców Gdańska. Park oferuje przestrzeń rekreacyjną i odpoczynku, a także podkreśla zaangażowanie uczelni w przeciwdziałanie skutkom zmian klimatu. Projekt zakładał zastosowanie rozwiązań proekologicznych, energooszczędnych lamp parkowych, a także wprowadzenie różnorodności gatunkowej roślin, obejmującej m.in. różę pomarszczoną, cis płożący, winobluszcz, miskanta cukrowego i wiele innych. Nie brakuje też drzew i krzewów. Łącznie posadzonych zostało ok. 1500 sztuk roślin.

Nowy park przy Politechnice Gdańskiej we Wrzeszczu, fot. www.gdansk.pl
Nowy park przy Politechnice Gdańskiej we Wrzeszczu, fot. www.gdansk.pl
Nowy park przy Politechnice Gdańskiej we Wrzeszczu, fot. www.gdansk.pl
Nowy park przy Politechnice Gdańskiej we Wrzeszczu, fot. www.gdansk.pl
Nowy park przy Politechnice Gdańskiej we Wrzeszczu, fot. www.gdansk.pl
Nowy park przy Politechnice Gdańskiej we Wrzeszczu, fot. www.gdansk.pl

Gęsta sieć ścieżek w nowym gdańskim parku

W centralnej części parku umieszczono oraz ogród deszczowy. Na wzgórzach rozciągających się na całym terenie rozlokowano schody, ułatwiające poruszanie się po parku. Łączą się one z licznymi ścieżkami i placami, tworząc spójną sieć komunikacyjną. Nowa przestrzeń, dostępna całodobowo, stała się integralną częścią kompleksu CK STOS PG, kontynuując założenia planu rozwoju przestrzennego kampusu PG. Harmonijnie komponując się z Gmachem Głównym PG, park oferuje mieszkańcom atrakcyjne miejsce na spacery i relaks. Realizacja projektu podkreśla zaangażowanie uczelni w kształtowanie przyjaznej i zrównoważonej przestrzeni miejskiej.

Nowy park przy Politechnice Gdańskiej we Wrzeszczu, fot. www.gdansk.pl
Nowy park przy Politechnice Gdańskiej we Wrzeszczu, fot. www.gdansk.pl
Nowy park przy Politechnice Gdańskiej we Wrzeszczu, fot. www.gdansk.pl
Nowy park przy Politechnice Gdańskiej we Wrzeszczu, fot. www.gdansk.pl
Nowy park przy Politechnice Gdańskiej we Wrzeszczu, fot. www.gdansk.pl
Nowy park przy Politechnice Gdańskiej we Wrzeszczu, fot. www.gdansk.pl

Nowy park przy Politechnice Gdańskiej – metryczka projektu

Lokalizacja: Gdańsk / Polska
Projekt: arch. Zbigniew Reszka (Arch Deco)
Typ: park miejski
Rok: 2023

Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Komentarze

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!