ankara lazer Ankara Kız Yurdu sera malzemeleri
bahis siteleri

Polska

Parking jak park – warszawski P+R przy Połczyńskiej

Warszawski parking w formie Park and Ride znajdujący się przy ulicy Połczyńskiej w dzielnicy Bemowo przejdzie niebawem przebudowę. Założenia projektowe przewidują utworzenia parkingu w formie parku, który nie tylko zapewni mieszkańcom i gościom miejsce do parkowania i ładowania samochodów elektrycznych, ale także i miejsce do rekreacji. Przetarg na budowę parkingu w formie parku został ogłoszony przez warszawski Zarząd Transportu Miejskiego, a jego projekt powstał w pracowni architektonicznej Trektura.

Warszawski parking w formie Park and Ride znajdujący się przy ulicy Połczyńskiej w dzielnicy Bemowo przejdzie niebawem przebudowę. Założenia projektowe przewidują utworzenia parkingu w formie parku, który nie tylko zapewni mieszkańcom i gościom miejsce do parkowania i ładowania samochodów elektrycznych, ale także i miejsce do rekreacji. Przetarg na budowę parkingu w formie parku został ogłoszony przez warszawski Zarząd Transportu Miejskiego, a jego projekt powstał w pracowni architektonicznej Trektura.

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Rewitalizacja parku im. L. Węgrzynowskiego we Wrocławiu

Rola wody przy parkingu-parku

Głównym celem przebudowy parkingu P+R przy Połczyńskiej jest zmniejszenie ilości betonowej nawierzchni i nadanie przestrzeni bardziej ekologicznego i rekreacyjnego wymiaru. Betonowe płyty zostaną zastąpione warstwami równie stabilnymi, ale przepuszczającymi wodę: efektywny obieg wodny jest jednym z ważniejszych aspektów projektu. Przy budowie parkingu-parku powstanie kompleksowy system gospodarujący wodami opadowymi. Wybudowane zostaną zbiorniki gromadzące wodę, która później będzie wykorzystywana m.in. do podlewania roślin. Jeden ze zbiorników będzie otwarty, dzięki czemu przestrzeń zyska nową strefę rekreacyjną z pomostami i ścieżkami biegnącymi wzdłuż akwenu.

Parking jak park – warszawski P+R przy Połczyńskiej
fot. Pracownia Architektoniczna Trektura
Parking jak park – warszawski P+R przy Połczyńskiej
fot. Pracownia Architektoniczna Trektura
Parking jak park – warszawski P+R przy Połczyńskiej
fot. Pracownia Architektoniczna Trektura
Parking jak park – warszawski P+R przy Połczyńskiej
fot. Pracownia Architektoniczna Trektura

Parking-park dla mieszkańców

Część parkingu-parku przy Połczyńskiej w weekendy ma zostać odstąpiona mieszkańcom dzielnicy, którzy będą mogli korzystać z jego rekreacyjnej części do zabaw z dziećmi i organizacji pikników. Łączna powierzchnia terenów zielonych parkingu-parku wynosić będzie ponad 1 ha, a składać się na nie będzie łąka kwietna, liczne drzewa, krzewy i byliny. Parking-park będzie również pełnił rolę edukacyjną: wzdłuż ścieżek postawione zostaną tablice informacyjne, hotele dla owadów i poidełka dla ptaków. Dachy konstrukcji znajdujących się nad miejscami parkingowymi oraz budynki techniczne również pokryte zostaną zielenią – obok paneli fotowoltaicznych pojawią się na nich roślinne połacie.

Parking jak park – warszawski P+R przy Połczyńskiej
fot. Pracownia Architektoniczna Trektura
Parking jak park – warszawski P+R przy Połczyńskiej
fot. Pracownia Architektoniczna Trektura
Parking jak park – warszawski P+R przy Połczyńskiej
fot. Pracownia Architektoniczna Trektura

Parking jak park – metryczka projektu

Lokalizacja: Warszawa / Polska
Projekt: Pracownia Architektoniczna Trektura
Typ: przestrzeń miejska
Rok: 2022

Komentarze

*

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!