ankara lazer Ankara Kız Yurdu sera malzemeleri

Projekty

Pieszy pasaż między biurowcami na warszawskiej Woli

Na warszawskiej Woli, w miejscu budynku z lat 90. zwanego „transatlantykiem”, powstały dwa biurowce, będące ostatnią składową kompleksu Lixa. Całość usytuowana jest w pobliżu Ronda Daszyńskiego, na działce liczącej 8000 m2. Inwestycję uzupełnia pieszy pasaż pomiędzy biurowcami dzielący teren na dwie niemalże równe części, dodając mu przez to symetrii. Kompleks powstał z inicjatywy firmy Yareal Polska, a za projekt odpowiedzialne jest warszawskie studio HRA.

Na warszawskiej Woli, w miejscu budynku z lat 90. zwanego „transatlantykiem”, powstały dwa biurowce, będące ostatnią składową kompleksu Lixa. Całość usytuowana jest w pobliżu Ronda Daszyńskiego, na działce liczącej 8000 m2. Inwestycję uzupełnia pieszy pasaż pomiędzy biurowcami dzielący teren na dwie niemalże równe części, dodając mu przez to symetrii. Kompleks powstał z inicjatywy firmy Yareal Polska, a za projekt odpowiedzialne jest warszawskie studio HRA.

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Kładka dla pieszych nad Kanałem Łuczańskim w Giżycku 

Funkcje pieszego pasażu między biurowcami

Otwarcie przestrzeni biurowych dla osób z zewnątrz pozwala na dodanie miejscu nowej energii oraz stworzenie stref służących wypoczynkowi. Pieszy pasaż między biurowcami w kompleksie Lixa jest uzupełnieniem innej tego typu strefy przynależącej do kompleksu Nowogrodzka Square, wybudowanej przez tego samego dewelopera. Pieszy pasaż miejski w Lixa połączył ulicę Kasprzaka z Giełdową, tworząc tym samym nową zieloną arterię w centrum miasta. Roślinne przestrzenie wpisują się w założenia zarówno dewelopera, jak i projektantów, którzy w swoich pracach skupiają się na ekologii. W projekcie Lixa zastosowano materiały o niskim śladzie węglowym, a ponad 75% aluminium wykorzystanym w projekcie pochodzi z recyklingu.

Pieszy pasaż między biurowcami na warszawskiej Woli
fot. Yareal Polska sp. z o.o.

Nowa miejska strefa zieleni w pieszym pasażu między biurowcami

Pieszy pasaż między biurowcami dzielący inwestycję na dwie połowy ma długość 150 m i kilkanaście metrów szerokości. Na całej jego długości posadzono krzewy i drzewa, które wraz z upływem czasu będą dawały okolicznym pracownikom oraz osobom odwiedzającym pasaż przyjemny cień. Pomiędzy nasadzeniami w pieszym pasażu między biurowcami ustawione także zostały ławki o prostych, geometrycznych kształtach, dopasowane do otoczenia.  

Pieszy pasaż między biurowcami na warszawskiej Woli
fot. Yareal Polska sp. z o.o.

Pieszy pasaż między biurowcami – metryczka projektu

Lokalizacja: Warszawa / Polska
Projekt: HRA Architekci
Inwestor: Yareal Polska sp. z o.o.
Typ: pasaż
Rok budowy: 2019 – 2024
Zdjęcia: Yareal Polska sp. z o.o.

Pieszy pasaż między biurowcami na warszawskiej Woli
fot. Yareal Polska sp. z o.o.

Komentarze

*

RN

Mam takie zdanie na ten temat, że warto podawać nazwiska tych realnych twórców krajobrazu a nie tylko nazwę generalnego projektanta. To w końcu portal \'krajobrazowy\'...

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!