ankara lazer Ankara Kız Yurdu sera malzemeleri

Świat

Pełen życia plac przy dworcu holenderskiego Hengelo

Przestrzenie znajdujące się w strategicznych strefach miast zasługują na to, aby być czymś więcej niż tylko pustymi placami. Z takiego założenia wyszli projektanci z Buro Lubbers – ich zadaniem było stworzenie takiego planu, który zamieniłby plac przy dworcu na inkluzywną przestrzeń pełną życia. Bezpośrednim powodem całkowitej przebudowy Industrieplein znajdującego się w holenderskim mieście Hengelo było przeorganizowanie tamtejszego obszaru przemysłowego.

Przestrzenie znajdujące się w strategicznych strefach miast zasługują na to, aby być czymś więcej niż tylko pustymi placami. Z takiego założenia wyszli projektanci z Buro Lubbers – ich zadaniem było stworzenie takiego planu, który zamieniłby plac przy dworcu na inkluzywną przestrzeń pełną życia. Bezpośrednim powodem całkowitej przebudowy Industrieplein znajdującego się w holenderskim mieście Hengelo było przeorganizowanie tamtejszego obszaru przemysłowego.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:  Kładka dla pieszych i rewitalizacja wybrzeża w tureckim Izmirze

Nowa odsłona placu przy dworcu

Teren, na którym znajduje się Industrieplein zachował swoje dziedzictwo przemysłowe przy jednoczesnym przekształceniu się w dynamiczną sieć miejską. Nowy plac przy dworcu stanowi łącznik pomiędzy dzielnicą a centrum miasta. Codziennie przemierzają go setki mieszkańców zmierzających do pracy i szkół, nie mogło więc na nim zabraknąć funkcjonalnej infrastruktury. Na placu przy dworcu znalazło się miejsce dla postoju kiss&ride, zatoczki dla taksówek czy rowerowego parkingu. Powstał również skatepark i ciek wodny, a na sporym obszarze zasadzono nowe rośliny – zielona przestrzeń stanowi 25% całego terenu.

przestrzeń publiczna w Holandii
fot. Buro Lubbers (https://burolubbers.nl/1789_industrieplein-hengelo-2/)

Ciek wodny na placu przy dworcu 

Integralną częścią nowego placu przy dworcu jest ciek wodny, który połączył dwa istniejące już wcześniej strumienie. Nowa droga wodna powstała dzięki przystosowaniu starego kanału do aktualnych wymogów. Strumień położony jest dość nisko, co wpływa na jego widoczność: w niektórych strefach płynie pod placem przy dworcu, a w innych się ujawnia. Obecność strumienia ma szereg funkcji: ożywia teren oraz pełni rolę retencyjną. Podczas sporych opadów gromadzi wodę, która później w naturalny sposób wspomaga wzrost roślin.

przestrzeń publiczna w Holandii
fot. Buro Lubbers (https://burolubbers.nl/1789_industrieplein-hengelo-2/)

Plac przy dworcu – metryczka projektu

Lokalizacja: Hengelo / Holandia
Projekt: Buro Lubbers
Typ: plac miejski
Rok budowy: 2020
Zdjęcia: Buro Lubbers (https://burolubbers.nl/1789_industrieplein-hengelo-2/)

przestrzeń publiczna w Holandii
fot. Buro Lubbers (https://burolubbers.nl/1789_industrieplein-hengelo-2/)
przestrzeń publiczna w Holandii
fot. Buro Lubbers (https://burolubbers.nl/1789_industrieplein-hengelo-2/)

Komentarze

*

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!