ankara lazer Ankara Kız Yurdu sera malzemeleri

Świat

Zieleń w kampusie biurowym China Fortune Tian Di

Znany z innowacji kampus biurowy China Fortune Tian Di wzbogacił się o nową, zieloną przestrzeń. Forma znajdującego się w szanghajskiej dzielnicy Xuhui kompleksu opiera się na falach i cięciach, do nich właśnie dopasowana została projektowana strefa. Połączono w ten sposób nowoczesną architekturę z naturą oraz założeniami proekologicznymi. W procesie projektowym uczestniczyło lokalne studio Design Land Collaborative.

Znany z innowacji kampus biurowy China Fortune Tian Di wzbogacił się o nową, zieloną przestrzeń. Forma znajdującego się w szanghajskiej dzielnicy Xuhui kompleksu opiera się na falach i cięciach, do nich właśnie dopasowana została projektowana strefa. Połączono w ten sposób nowoczesną architekturę z naturą oraz założeniami proekologicznymi. W procesie projektowym uczestniczyło lokalne studio Design Land Collaborative.

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Zazieleniona przestrzeń miejska we Francji

Położenie i charakterystyka zieleni w kampusie biurowym China Fortune Tian Di

Zieleń w kampusie biurowym China Fortune Tian Di została zaprojektowana w miejscu do tej pory niezagospodarowanym i mało uczęszczanym. Zadbano o brzegi znajdującego się w pobliżu kanału wodnego oraz przestrzenie pod budynkami, z filarami podtrzymującymi konstrukcję. Szare ściany kanału zastąpiono zadrzewionym nasypem, na którym zasadzono również rodzime trawy i dzikie kwiaty. Na wodzie umieszczono także pływające ogrody, które przeciwdziałają wodnym zanieczyszczeniom. Wzdłuż kanału powstała ścieżka spacerowa, z której korzystać mogą nie tylko pracownicy okolicznych biurowców, ale i mieszkańcy miasta. Liczne nasadzenia powstały także w sąsiedztwie samych budynków: każda pusta przestrzeń China Fortune Tian Di, łącznie z dachami, została zamieniona w kwietną strefę.

Zieleń w kampusie biurowym China Fortune Tian Di
fot. Design Land Collaborative (http://www.dlcdesign.net.cn/projects/commercial/ChinaFortune.html)
zieleń w kampusie biurowym China Fortune Tian Di
fot. Design Land Collaborative (http://www.dlcdesign.net.cn/projects/commercial/ChinaFortune.html)

Efekt ruchu w zielonej strefie China Fortune Tian Di

Elewacje budynków znajdujących się w kampusie biurowym China Fortune Tian Di pokryte są pionowymi listwami, które stanowią formę osłony przeciwsłonecznej. Kolorystycznie łączą one różne odcienie, jedna strona pokryta jest jasnozłotym aluminium, a druga ceramiką w odcieniach zieleni i błękitu. Te barwne formy tworzą wrażenie ruchu, z którymi współgrają sąsiadujące z nimi nasadzenia. Wyniosła jeżówka purpurowa, chryzantemy czy nachyłek wielokwiatowy tworzący żółte dywany, pod wpływem podmuchów wiatru dopełniają charakteru konstrukcji.

zieleń w kampusie biurowym China Fortune Tian Di
fot. Design Land Collaborative (http://www.dlcdesign.net.cn/projects/commercial/ChinaFortune.html)
zieleń w kampusie biurowym China Fortune Tian Di
fot. Design Land Collaborative (http://www.dlcdesign.net.cn/projects/commercial/ChinaFortune.html)

Zieleń w kampusie biurowym – metryczka projektu

Lokalizacja: Szanghaj / Chiny
Projekt: Design Land Collaborative
Typ: ogród firmowy
Rok budowy: 2016
Zdjęcia: Design Land Collaborative (http://www.dlcdesign.net.cn/projects/commercial/ChinaFortune.html)

zieleń w kampusie biurowym China Fortune Tian Di
fot. Design Land Collaborative (http://www.dlcdesign.net.cn/projects/commercial/ChinaFortune.html)
zieleń w kampusie biurowym China Fortune Tian Di
fot. Design Land Collaborative (http://www.dlcdesign.net.cn/projects/commercial/ChinaFortune.html)

Komentarze

*

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!