ankara lazer Ankara Kız Yurdu sera malzemeleri

Świat

Rewitalizacja Remiseparken w Kopenhadze

Jedno z większych kopenhaskich osiedli zyskało w ostatnim czasie sporą zieloną przestrzeń, która powstała dzięki zrewitalizowaniu terenu Remiseparken. Pomiędzy wielopiętrowymi budynkami Urbanplanen został zasadzony nowy las, a na strzeżonym placu zabaw można spotkać... pasące się kozy. Zwrot w stronę natury i stworzenie połączeń pomiędzy różnymi strefami parku były głównymi założeniami projektu, który opracowało kopenhaskie studio BOGL.

Jedno z większych kopenhaskich osiedli zyskało w ostatnim czasie sporą zieloną przestrzeń, która powstała dzięki zrewitalizowaniu terenu Remiseparken. Pomiędzy wielopiętrowymi budynkami Urbanplanen został zasadzony nowy las, a na strzeżonym placu zabaw można spotkać... pasące się kozy. Zwrot w stronę natury i stworzenie połączeń pomiędzy różnymi strefami parku były głównymi założeniami projektu, który opracowało kopenhaskie studio BOGL. 

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Trawiasty park kieszonkowy w Krakowie

Zróżnicowane strefy w Remiseparken

Połączenie różnych typów przestrzeni w Remiseparken stworzyło mieszkańcom możliwość obcowania z naturą i aktywnego spędzania czasu. Podczas tworzenia nowych obszarów zachowano drzewa, przydomowe ogródki oraz przestrzenie użytkowe, dzięki czemu utrzymano ciągłość historii. W miejscach, w których już istniał las, został on uporządkowany i jeszcze bardziej wzmocniony nowymi nasadzeniami, przez co zielona przestrzeń stała się jeszcze bardziej intensywna. Od zera został stworzony olchowy gaj, który zachęca do spacerów i odpoczynku. Jedną z jego składowych jest kanał wodny gromadzący wodę opadową, wzdłuż którego posadzono liczne byliny i ozdobne trawy. W Remiseparken powstały także boiska sportowe, plac zabaw oraz sporych rozmiarów skatepark. Wydarzeniom kulturalnym sprzyja z kolei duży trawnik. 

remiseparken
fot. BOGL (https://bogl.dk/remiseparken/)
remiseparken
fot. BOGL (https://bogl.dk/remiseparken/)

Remiseparken i jego ścieżka aktywności

Główną oś Remiseparken stanowi ścieżka aktywności, która przechodzi przez wszystkie parkowe strefy. Nie jest ona jednolita, ma sporo zakosów i różną szerokość, w zależności od miejsca, w którym przebiega. Do jej otoczenia dostosowana jest również nawierzchnia: projektanci zdecydowali się na użycie trzech różnych wykończeń. Krawędzie ścieżki zostały stworzone w taki sposób, aby stanowić wskazówkę dla osób z niepełnosprawnością wzroku. Forma ścieżki ściśle koresponduje z całym parkiem i łączy wszystkie jego wymiary: kulturę, aktywność oraz naturę. 

remiseparken
fot. BOGL (https://bogl.dk/remiseparken/)
remiseparken
fot. BOGL (https://bogl.dk/remiseparken/)

Rewitalizacja Remiseparken – metryczka projektu

Lokalizacja: Kopenhaga / Dania
Projekt: BOGL
Typ: park miejski 
Rok budowy: 2020
Zdjęcia: BOGL (https://bogl.dk/remiseparken/)

remiseparken
fot. BOGL (https://bogl.dk/remiseparken/)
remiseparken
fot. BOGL (https://bogl.dk/remiseparken/)
remiseparken
fot. BOGL (https://bogl.dk/remiseparken/)
remiseparken
fot. BOGL (https://bogl.dk/remiseparken/)

Komentarze

*

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!