ankara lazer Ankara Kız Yurdu sera malzemeleri

Zaproszenia

Prezentacja online: Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie

Wąski budynek biurowo-usługowy przy ul. Krasickiego w Krakowie to doskonały przykład tego, jak wpisać obiekt w zabytkową zabudowę, w pełni wykorzystać trudną, trapezową działkę oraz spełnić wymogi inwestorów i Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków. Zapraszamy na wywiad z autorem tej realizacji Jarosławem Wilkiem z pracowni CAVU Architekci oraz prezentację biurowca w ramach cyklu Finaliści i laureaci Plebiscytu Polska Architektura XXL. Porozmawiamy o obiekcie, innych ciekawych projektach pracowni i planach na przyszłość. Widzimy się 1 grudnia 2021 o godz. 11:00. Transmisja na kanale YouTube, FB i LinkedIn.

Zapraszamy na prezentację kolejnego obiektu z cyklu "Laureaci i finaliści Plebiscytu PA XXL". Tym razem zaprezentujemy wąski budynek biurowo-usługowy przy ul. Krasickiego w Krakowie, który jest doskonałym przykładem tego, jak wpisać obiekt w zabytkową zabudowę, w pełni wykorzystać trudną, trapezową działkę oraz spełnić wymogi inwestorów i Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków. Podczas wydarzenia, przeprowadzony zostanie również wywiad z autorem tej realizacji Jarosławem Wilkiem z pracowni CAVU Architekci. Porozmawiamy o obiekcie, innych ciekawych projektach pracowni i planach na przyszłość. Widzimy się 1 grudnia 2021 o godz. 11:00. Transmisja na kanale YouTube, FB i LinkedIn.

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Konferencja online: Re:use. Renowacje i adaptacje w architekturze

W tym projekcie przeszkód było wiele. Jednym była nieduża działka o nietypowym kształcie nieregularnego trapezu z wyznaczoną w planie miejscowym nieprzekraczalną linię zabudowy, ograniczającą możliwości kształtowania bryły. Działka, na której miał stanąć budynek położona jest ponadto na terenie wpisanym do rejestru zabytków przez co wymagane było uzgodnienie projektu z Wojewódzkim Urzędem Ochrony Zabytków w Krakowie oraz uzyskanie decyzji o pozwoleniu konserwatorskim. Ale na tym nie koniec. Obiekt znajduje się zarazem w obszarze terenu górniczego „Mateczny I” dlatego wymagane było uzgodnienie z Wyższym Urzędem Górniczym i Uzdrowiskiem „Mateczny” , a na deser: uzgodnienie z Małopolskim Wojewódzkim Komendantem Straży Pożarnej ze względu na brak przepisowego dojazdu pożarowego. Nową bryłę należało także dopasować do sąsiedniej zabudowy, a także zadbać o to, by ani budowa, ani istnienie nowego obiektu nie wpłynęło negatywnie na posadowienie sąsiednich budynków. Od kiedy działka została przeznaczona pod zabudowę zmienił się także aż trzy razy jej właściciel, plany i założenia projektowe zmieniały się więc także z powodu zmian inwestora.

Jednak jak patrzymy na efekt końcowy to można stwierdzić, że utrudnienia wpłynęły na ten obiekt pozytywnie. Architekci sięgnęli po cegłę, bo ten materiał najlepiej korespondował z sąsiednią zabudową. Dzięki zastosowaniu kilku pozornie drobnych rozwiązań budynek otrzymał wyjątkowy i oryginalny wygląd. Zyskał na lekkości dzięki przeszkleniu parteru, cofnięcie w głąb strefy wejściowej podkreśliło je i uwidoczniło w bryle. Niezwykle ważnym elementem charakteru obiektu są okna – duże, poprzesuwane względem siebie (ich układ powtarza się co drugą kondygnację), w oryginalny sposób pojawiające się również na zaokrąglonych narożach budynku. Pięciokondygnacyjny biurowiec z garażem podziemnym ma elastyczne w kształtowaniu wnętrza,  może być więc dopasowany do potrzeb różnych najemców.

Zapraszamy na nasz kanał YouTubeFacebook i LinkedIn. Oglądaj na żywo!

Biurowiec na wąskiejdziałce w Krakowie, CAVU Architekci

PARTNER

 

Partnerzy wspierający

 

Patroni medialni

 

Komentarze

*

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!