ankara lazer Ankara Kız Yurdu sera malzemeleri

Świat

Pawilon leśny w środku aglomeracji

Położony w Tajlandii The Forestias jest jednym z największych kompleksów nieruchomości znajdujących się na terenie tego kraju. Na 64-hektarowym obszarze zbudowane zostały osiedla, rezydencje, hotele, centra handlowe i medyczne. Koncepcja leśnego pawilonu, który jest częścią The Forestians została opracowana przez TK Studio, a jego głównym celem jest zapewnienie równowagi duchowej mieszkańcom okolicy.

Położony w Tajlandii The Forestias jest jednym z największych kompleksów nieruchomości znajdujących się na terenie tego kraju. Na 64-hektarowym obszarze zbudowane zostały osiedla, rezydencje, hotele, centra handlowe i medyczne. Koncepcja leśnego pawilonu, który jest częścią The Forestians została opracowana przez TK Studio, a jego głównym celem jest zapewnienie równowagi duchowej mieszkańcom okolicy.

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Zielony dach pełen przestrzeni rekreacyjnej

Położenie leśnego pawilonu

The Forestias położony jest strategicznie w tajskim korytarzu gospodarczym, z łatwym dostępem do dróg i autostrad, co czyni go terenem atrakcyjnym zarówno do zamieszkania, jak i rozwijania biznesu. Kompleks podzielony jest na dwie części: w północnej znajdują się głównie budynki użyteczności publicznej, część południowa jest z kolei mieszkaniowa. Połączeniem obu stref jest pawilon leśny, który pełni rolę centrum doświadczeń z różnorodnymi elementami interaktywnymi i odzwierciedla przyszłościową wizję projektu. Szczególną atrakcją w tym miejscu jest podwyższona platforma Canopy Walk, umożliwiająca zobaczenie pawilonu leśnego z nieco innej perspektywy. Cały teren The Forestias jest stosunkowo płaski, z gliniastą i słabo przepuszczalną glebą, dlateto też roślinność, jaka została posadzona w pawilonie leśnym, jest odporna na wodę, a nawet powodzie. Niektóre drzewa zostały zasadzone na nasypach, aby ich bryły korzeniowe uzyskały więcej przestrzeni i znajdowały się ponad poziomem wód gruntowych. Teren jest otoczony gęstą roślinnością, co zapewnia odwiedzjącym większą prywatność.

Pawilon leśny The Forestians
fot. TK Studio (http://tkstudio.co.th/library/5/44)
pawilon leśny The Forestians
fot. TK Studio (http://tkstudio.co.th/library/5/44)

Pawilon leśny i zwrot w stronę natury

Rozwiązania wprowadzone nie tylko w pawilonie leśnym, ale i w całym kompleksie The Forestias mają korzystnie wpływać na zadowolenie mieszkańców i wzmocnić ich więzi z naturą. Miejska dżungla nabiera tutaj dosłowności i wprowadza pierwotne założenia. Priorytetem jest tutaj natura, która staje się domem. Zadaniem mieszkańców i gości jest wyłącznie jej poszanowanie i czerpanie z niej dobrej energii. Leśny pawilon ma być przede wszystkim miejscem spotkań lokalnej społeczności oraz wyznacznikiem standardów dla kolejnych tego typu projektów.

pawilon leśny The Forestians
fot. TK Studio (http://tkstudio.co.th/library/5/44)
pawilon leśny The Forestians
fot. TK Studio (http://tkstudio.co.th/library/5/44)

Pawilon leśny w The Forestians – metryczka projektu

Projekt: TK Studio
Inwestor: Magnolia Quality Development Corporation (MQDC)
Lokalizacja: Bangkok / Tajlandia
Realizacja: 2020
Zdjęcia: TK Studio (http://tkstudio.co.th/library/5/44)

pawilon leśny The Forestians
fot. TK Studio (http://tkstudio.co.th/library/5/44)
pawilon leśny The Forestians
fot. TK Studio (http://tkstudio.co.th/library/5/44)
pawilon leśny The Forestians
fot. TK Studio (http://tkstudio.co.th/library/5/44)
pawilon leśny The Forestians
fot. TK Studio (http://tkstudio.co.th/library/5/44)
pawilon leśny The Forestians
fot. TK Studio (http://tkstudio.co.th/library/5/44)

Komentarze

*

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!