ankara lazer Ankara Kız Yurdu sera malzemeleri

Publiczne

Nitowana wieża ciśnień w Będzinie-Grodźcu

Jeszcze do 31 sierpnia można głosować w plebiscycie Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Śląskiego organizowanym przez Zarząd Województwa Śląskiego. Jedną z 33 realizacji biorących udział w konkursie jest nitowana wieża ciśnień w Będzinie-Grodźcu.

Jeszcze do 31 sierpnia można głosować w plebiscycie Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Śląskiego organizowanym przez Zarząd Województwa Śląskiego. Jedną z 33 realizacji biorących udział w konkursie jest nitowana wieża ciśnień w Będzinie-Grodźcu.

Nitowana wieża ciśnień w Będzinie-Grodźcu

Zabytek będący symbolem Grodźca – przemysłowej dzielnicy Będzina – to jedyny tego rodzaju, w pełni nitowany obiekt w Polsce. Wieża ciśnień początkowo miała służyć głównie kopalni, jednak z dostarczanej do niej, a następnie odprowadzanej przez sieci wodociągowe, wody korzystały również inne zakłady.

Rewitalizacja wieży ciśnień – zakres prac

Głównym celem, jaki przyświecał realizacji ukończonego latem 2020 roku projektu rewitalizacji były „aktywizacja i integracja społeczności lokalnej oraz poprawa jakości życia na obszarze rewitalizowanym”. Wieża została wyremontowana zarówno z zewnątrz, jak i w środku. Prace remontowe obejmowały odtworzenie stalowej i drewnianej konstrukcji dachu oraz pokrycia dachowego, oczyszczenie konstrukcji wieży oraz pokrycie jej zabezpieczeniem antykorozyjnym, naprawę stalowego zbiornika i nałożenie nowej blachy.

Przedefiniowanie przestrzeni i „oddanie” jej mieszkańcom

Zadbano też o teren wokół wieży, całkowicie redefiniowując przy tym przestrzeń, która miała zostać ponownie zagospodarowana tak, by przede wszystkim służyć mieszkańcom. Zlikwidowano znajdujące się nieopodal dzikie wysypisko śmieci. Zaniedbany obszar sąsiadujący z obiektem został zastąpiony nowo położonymi chodnikami, utwardzonymi i zielonymi posadzkami, a także alejkami. Nie zabrakło na nim miejsc parkingowych, elektronicznych tablic informacyjnych oraz elementów małej architektury, takich jak stojaki na rowery, ławki czy kosze na śmieci. Rekultywacja terenu obejmowała także uporządkowanie gospodarki drzewnej (wycinkę drzew, przycinanie gałęzi oraz nowe nasadzenia).

Dodatkowo na obiekcie zainstalowano świetlne iluminacje, a na jego szczycie zamontowano kamerę 360°, dzięki której można obserwować miasto z zupełnie nowej perspektywy.

Projekt:  Pracownia Unreal 12 Rafał Lipiński< Magdalena Pfleger

Realizacja: 2020 AGC z Bytomi

Koszt: 1,5 mln PLN

Fot> Unreal12

Komentarze

*

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!