ankara lazer Ankara Kız Yurdu sera malzemeleri

Projekty

Plac zabaw w średniowiecznym stylu

Wzorce szachulcowych ścian wrocławskich zabytków, wykorzystywane na indywidualnie zaprojektowanych urządzeniach zabawowych wykorzystała pracownia LAX do stworzenia projektu placu zabaw „Średniowieczny Wrocław”. W ten sposób zabawa połączona jest z odpoczynkiem i edukacją.

Wzorce szachulcowych ścian wrocławskich zabytków nowocześnie wkomponowane w indywidualnie zaprojektowane urządzenia zabawowe wykorzystała pracownia LAX do stworzenia projektu placu zabaw „Średniowieczny Wrocław”. W ten sposób zabawa połączona jest w tym miejscu z odpoczynkiem i edukacją.

Plac zabaw w średniowiecznym stylu

Przewodnim założeniem projektu jest to, by plac zabaw “Średniowieczny Wrocław” wpisywał się w krajobrazowy charakter pobliskiego Parku Tysiąclecia. Celem projektu jest wykorzystanie wszelkich dostępnych form zabaw dla dzieci w każdym wieku: zabawy z piaskiem, zjeżdżanie, huśtanie, wspinanie, odkrywanie, lub pokonywanie przeszkód, przy jednoczesnym wpisaniu ich w istniejące ukształtowanie terenu oraz wprowadzenie otwarć widokowych na panoramę otaczającej roślinności drzew i łąk.

Dla nadania obiektowi średniowiecznego stylu część zabawek została zaprojektowana indywidualnie.

Średniowieczny plac zabaw

Obiekt podzielono na siedem stref, które odppowiadają strukturze oraz topografii średniowiecznego miasta. 

Pierwsza to dzwonnica - brama wejściowa. Jest to strefa dotarcia do obiektu, gdzie znajdują się materiały informacyjne dla gości, plany oraz cztery dzwony zestrojone w różnych tonacjach. Jest tam także pierwsza strefa zabawy skłądająca się ze ściany wspinaczkowej, platformy do zabawy oraz toru do zjazdu na rurze. Konstrukcja obiektu nawiązuje do śrdniowiecznych technik budowlanych.

Stefa wejściowa placu zabaw
Stefa wejściowa placu zabaw

Dalej umieszczona zostala "Wiejska Zagroda" - strefa przeznaczona dla najmlodszych. Jej elementem przewodnim jest stodoła oraz słowiański totem. Forma oraz przezierność obiektu nie przytłacza dzieci, a dorosłym pozwala na swobodną obserwację ich zabawy. 

Pod zadaszeniem stodoły znajduje się piaskownica oraz huśtawki. Przezierny dach jednocześnie oslania od słońca oraz wprowadza światło do wnętrza. Pośrodku strefy dla najmłodszych ulokowano amorficzną wypukłość terenu wykonaną z ustawionych pionowo belek o okrągłym przekroju. Pozwala ona na zmianę perspektywy patrzenia bawiących się dzieci i ogląd wszystkich pozostałych elementów znajdujących się na placu w strefach dla dzieci starszych. Dodatkowym elementem drewnianego pagórka jest otwarta zjeżdżalnia.

W "Zagodzie" można też znaleźć elementy interaktywne tworzące ścianę sensoryczną o kształcie naczyń. Każde naczynie przybiera inną kolorystykę, fakturę i wzór graficzny, dając możliwość interakcji ze zróżnicowanymi efektami dotykowo-dźwiękowymi. 

"Wiejska zagroda" na terenie placu zabaw

Rzeka i mostek na placu zabaw

Falująca struktura znajduje się w zagłębeniu terenu przypominającym koryto rzeki. Ponad korytem starorzecza przeprowadzono mostek drewniany umożliwiający wygodną komunikację dla osób z wózkami dziecięcymi. Jego nawierzchnia przybiera formę lekkiego łuku powodując delikatne wyniesienie jego szczytu ponad poziom terenu. Stanowi dzięki temu doskonały punkt obserwacyjny na wszystkie urządzenia na placu. Dzieci mogą stąd planować zabawę. 

Koryto rzeki i i fale
Koryto rzeki i i fale na placu zabaw

Smocza góra i palisada

W miejscu naturalnego wyniesienia terenu pojawiła się smocza góra oraz elementy jej towarzyszące: palisada, jama smoka, zbocza górki z urządzeniami do wspinaczki, amfiteatr i zjeżdżalnia. Tworzą one rożnorodną infrastrukturę do zabawy: zjeżdżalnie, ściany wsponaczkowe, tunele, maszt na flagę i eleementy teatralne - scenę.

Smocza góra na placu zabaw
Smocza góra na placu zabaw

Rynek z kamieniem na placu zabaw

Inspirowana średniowiecznym rynkiem struktura składa się z czterech zestawów kamieniczek połączonych mostami linowymi, tunelami rurowymi oraz stalowymi elementami. Dostęp do nich zapewniają zestawy lin i drabinek. Pośrodku rynku znajduje się kamień "Excalibur". 

Plac zabaw z kamienicami średniowiecznymi

Baszta na placu zabaw

W południowo zachodnim krańcu placu zabaw zlokalizowano “Basztę”. Z uwagi na jej krajobrazowy charakter zdecydowano o jej wysunięciu poza linię otaczających drzew. W centrum baszty umieszczono linowe elementy wspinaczkowe umożliwiające przedostanie się do jej górnych poziomów. Po obrysie poprowadzono zjeżdżalnię rurową. Ściany baszty wykonano z szachulca.
Wokół Baszty rozmieszczono labirynt w formie spiralnego ogrodzenia z desek drewnianych. W dalszej części ogrodzenie zmienia się w park linowy stanowiący tor przeszkód utrudniający zdobycie baszty. Układ lapidarium i baszty tworzy krajobrazową kompozycję parkową, a jednocześnie scenerię do odgrywania zabaw przez dzieci. Ponad “Basztą” powiewa flaga w kolorze czerwonym.

Źródło: LAX Laboratory For Architectural Experiments

Baszta na placu zabaw

Komentarze

*

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!