Projekty

Projekt przystani dla rowerzystów we Wrocławiu

Przystań zaplanowana została jako miejsce odpoczynku dla rowerzystów. Dzięki niej zapomniana część nabrzeża u ujścia Oławy do Odry zwrócona zostanie mieszkańcom Wrocławia.

Przystań zaplanowana została jako miejsce odpoczynku dla rowerzystów. Dzięki niej zapomniana część nabrzeża u ujścia Oławy do Odry zwrócona zostanie mieszkańcom Wrocławia.

Projekt przystani dla rowerzystów we Wrocławiu

Cypel na Grobli to zapomniane miejsce we Wrocławiu, dzisiaj poważnie zdegradowane. To właśnie tutaj, u ujścia Oławy do Odry mogłaby stanąć Przystań dla rowerzystów zaprojektowana przez Łukasza Modrzejewskiego, absolwenta Wydziału Architektury PWR. Projekt stanowi pracę dyplomową architekta, a pomysł na rewitalizację przestrzeni doceniono w konkursie „Dachy Zielone”, który promuje ekologiczne rozwiązania architektoniczne.

Przystać mogłaby być zlokalizowana na cyplu, w miejscu dawnego portu rzecznego. Jak podkreśla architekt, infrastruktura rowerowa w mieście rozwija się dynamicznie, powstają kolejne ścieżki rowerowe, stawiane są urządzenia i elementy architektury ułatwiające przemieszczanie się na dwóch kółkach. Co więcej coraz więcej osób podróżuje na rowerach, także na dłuższe dystanse. Właśnie im miałaby służyć Przystań – obiekt będący po części hostelem, po części kawiarnią.

Hostel dla rowerzystów

Niewielki hostel dla rowerzystów stanowiłby punkt odpoczynku podczas przejazdu przez Wrocław. W tym miejscu można byłoby się wykąpać i przenocować, a specjalny parking rowerowy pozwoliłby na bezpieczne przechowanie roweru nocą. W obiekcie znalazłyby się skromne pokoje, warsztat i kawiarnia – budynek miałby być dostępny nie tylko dla rowerzystów, ale także dla spacerowiczów, którzy odwiedzaliby nabrzeże. Podstawowym założeniem projektu było stworzenie miejsca pomyślanego jako przestrzeń odpoczynku i integracji.

 

Przystań dla rowerzystów zaprojektowana przez Łukasza Modrzejewskiego

Budynek skryty w zieleni

W swoim projekcie architekt proponuje ukrycie budynku Przystani w zieleni. Częściowo miałby on być przysłonięty nasypem ziemnym. Architektura obiektu stanowi kontrapunkt dla wysokiej zabudowy zaplanowanej na placu Słonecznym. Całość ma charakteryzować się umiarem i łagodnie wpisywać się w otoczenie. Minimalistyczna forma prosta w wyrazie i funkcji powinna współgrać z intrygującym terenem i uwydatniać atuty tego miejsca.

Ważnym elementem projektu jest dach użytkowy, który stanowić ma przedłużenie zielonego terenu. Przebywając na dachu Przystani spacerowicze mogliby cieszyć się widokiem na okolicę oraz bezpośrednią bliskością zieleni, która otacza obiekt.

Na cyplu, oprócz budynku Przystani, zaprojektowano sporo zieleni. Zieleń trawników przecięto alejkami pieszo-rowerowymi, które prowadzą ku parkingowi. Korony drzew będą dawały cień podczas upalnych dni, tworząc przyjemne punkty odpoczynku.

Dawny port rzeczny

Projektowany teren ma kształt cypla o szerokości 30 m i długości 180 m. Znajdujący się tu dawniej port rzeczny „Ujście Oławy” powstał w 1842 roku i przez wiele lat był czynnie wykorzystywany przez miasto. W ostatnich latach teren został mocno zdegradowany, a jego pierwotny charakter zanikł niemal zupełnie.

Projekt przystani dla rowerzystów we Wrocławiu – metryczka projektu

typ projektu: zagospodarowanie nabrzeża

autor projektu: Łukasz Modrzejewski

rok: 2021

lokalizacja: Cypel na Grobli, Wrocław

Komentarze

*

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!