ankara lazer Ankara Kız Yurdu sera malzemeleri

Publiczne

Nowe nabrzeże rzeki Oławy we Wrocławiu

Nabrzeże rzeki Oławy pomiędzy mostami Oławskim i Rakowickim we Wrocławiu stanowi strefę przejściową – pomiędzy dzikimi obszarami doliny rzeki, a intensywnie przekształcaną strefą zabudowaną. Zagospodarowanie tego terenu pozwoliło na udostępnienie mieszkańcom obszaru dotąd nieużytkowanego.

Nabrzeże rzeki Oławy pomiędzy mostami Oławskim i Rakowickim we Wrocławiu stanowi strefę przejściową – pomiędzy dzikimi obszarami doliny rzeki, a intensywnie przekształcaną strefą zabudowaną. Zagospodarowanie tego terenu pozwoliło na udostępnienie mieszkańcom obszaru dotąd nieużytkowanego.

nabrzeże rzeki Oławy we Wrocławiu

Teren zagospodarowania obejmuje odcinek nabrzeża rzeki Oława w obrębie Wrocławia, rozciągający się pomiędzy mostami Oławskim a Rakowieckim. Stanowi on część Przedmieścia Oławskiego, które obok Przedmieścia Odrzańskiego jest głównym obszarem, na którym koncentrują się działania rewitalizacyjne miasta. Architekci z pracowni Vertigo oraz pracowni a+f dołożyli wszelkich starań, aby przygotować projekt, który służyć będzie mieszkańcom przy jak najmniejszej ingerencji w nabrzeże rzeki.

Założeniem projektu było stworzenie przestrzeni o charakterze parkowym, gdzie mieszkańcy będą mogli odpocząć i obserwować przyrodę. Zielona oaza pośród gęstej, XIX-wiecznej zabudowy Przedmieścia Oławskiego stanowi odpowiedź na potrzebę rozwoju terenów zielonych szczególnie w obszarze śródmieścia. Nabrzeża Oławy mają ogromny potencjał rekreacyjny i choć rzeka przepływa przez centrum jednego z większych polskich miast, przechadzając się wzdłuż Oławy można mieć wrażenie, że jest się na Mazurach.

Zagospodarowanie nabrzeża rzeki Oławy we Wrocławiu   Istotną myślą projektu było stworzenie przestrzeni o naturalnym charakterze. Zastosowano naturalne materiały, a staranny dobór roślin miał wzmocnić

Inspiracje naturą w projekcie zagospodarowania nabrzeża rzeki Oławy we Wrocławiu

Istotną myślą projektu było stworzenie przestrzeni o naturalnym charakterze. Zastosowano naturalne materiały, a staranny dobór roślin miał wzmocnić efekt „dzikości”, jednak w sposób będący atrakcyjny dla mieszkańców. Na projektowanym obszarze pojawiły się dwa naturalistyczne place zabaw, w tym jeden o tematyce wodnej. Ponadto zaplanowano podesty obserwacyjne, zejścia do wody i pływające pomosty, które pozwalają na bezpośredni kontakt z przyrodą.

 

Zagospodarowanie nabrzeża rzeki Oławy we Wrocławiu   Istotną myślą projektu było stworzenie przestrzeni o naturalnym charakterze. Zastosowano naturalne materiały, a staranny dobór roślin miał wzmocnić

Miasto w obliczu zmian klimatycznych

Projektanci, podążając za współczesnymi trendami, chcieli zaadaptować przestrzeń do następujących zmian klimatu. W części nadrzecznej zastosowano rodzime gatunki roślin, wzbogacając w ten sposób zubożałe w wyniku działalności człowieka zasoby flory. W części bliższej tkance miejskiej pojawiają się gatunki odporne na długotrwałe okresy suszy, które nie wymagają intensywnej pielęgnacji.

Zielone rozwiązania wprowadzono także w zakresie gospodarki wodami opadowymi. Zaprojektowano ogrody deszczowe, które poprawiają lokalny bilans wodny. Na skutek ewapotranspiracji, a także częściowym zacienieniu przez korony drzew, na projektowanym obszarze ma miejsce ograniczenie efektu „miejskiej wyspy ciepła”. Wszystko to razem przyczynia się do poprawy mikroklimatu okolicy.

nabrzeże rzeki Oławy we Wrocławiu

Bioróżnorodność w miejskim parku

Poprzez wprowadzenie roślin przyjaznych dla zapylaczy, a także tych miododajnych, projektanci zwiększyli bioróżnorodność nabrzeży. Wybrano też rośliny, które mogą służyć jako schronienie i bazę pokarmową dla małych ssaków i ptaków. Aby zadbać o faunę okolic rzeki, w projekcie wykorzystano wyłącznie energooszczędne reflektory, których światło skierowane jest na ścieżki. W ten sposób udało się uniknąć zanieczyszczenia światłem szczególnie w tych bardziej dzikich obszarach.

Nowe nabrzeże rzeki Oławy we Wrocławiu – metryczka projektu

typ projektu: nabrzeża rzeki

inwestor: gmina Wrocław

autorzy projektu: Vertigo Margareta Jarczewska, architekt Margareta Jarczewska; a+f projektowanie przestrzeni, architekt krajobrazu Angelika Kuśmierczyk-Jędrzak

projekt: 2017

realizacja: 2019

lokalizacja: Wrocław

Komentarze

*

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!