Publiczne

Zieleń w pracy w Orzeszu

Przestrzeń między budynkami często pozostaje pominięta – szczególnie jeśli chodzi o kompleksy biurowe albo zakłady produkcyjne. Projekt biura Zieleń Design pokazuje, że teren wokół miejsca pracy również może być zielony, a przez to przyjazny

Przestrzeń między budynkami często pozostaje pominięta – szczególnie jeśli chodzi o kompleksy biurowe albo zakłady produkcyjne. Projekt biura Zieleń Design pokazuje, że teren wokół miejsca pracy również może być zielony, a przez to przyjazny.

Prezentowany projekt wykonany został przez firmę Zieleń Design Karol Błażyca i dotyczył zagospodarowania przestrzeni dla pracowników firmy NT Industry. Zakład mieści się w Orzeszu i złożony jest z budynków i hal usytuowanych na wąskiej działce. Głównym założeniem projektowym było stworzenie przyjaznej przestrzeni między budynkami ubranej w zieleń i sprzyjającej wypoczynkowi. Płaski i wąski teren działki stanowił świetne pole do popisu dla projektantów.

Projekt zagospodarowania terenu firmy firmy NT Industry

Optyczne powiększenie terenu

Architekci postanowili zastosować dobrze znany trik, który wykorzystuje się nader często w ciasnych pomieszczeniach. Optyczne powiększenie przestrzeni było możliwe dzięki wprowadzeniu dużych luster zamontowanych na jednej ze ścian budynku. Lustra o wymiarach 3x2 m i 5x2 m odbijają poszczególne części ogrodu. Ten prosty zabieg znacznie zmienił odbiór przestrzeni. Zastosowanie odbić lustrzanych miało także dodatkowy cel: wizualnego połączenia kantyny z częścią ogrodową bez konieczności wychodzenia ze stołówki.

Teren między budynkami zaprojektowano i wykonano w dość nietypowy sposób. Początkowa koncepcja polegała na „odwróceniu” typowych ogrodowych stref – architekci zamienili miejscami powierzchnie rabat i powierzchnie trawników, uzyskując ciekawe kształty widoczne z górnych pięter biurowca firmy. Wszystkie części projektowanego terenu dostosowane są do rozmieszczenia pomieszczeń wewnątrz budynków. W ten sposób uzyskano atrakcyjne wizualnie widoki z poszczególnych okien.

Ogród tworzą łuki oraz swobodnie poprowadzona ścieżka główna, która łączy ze sobą kolejne strefy. Wśród ogrodowych wnętrz należy wyróżnić miejsce odpoczynku z zacienieniem z trójkątnego żagla, pod którym znajdują się hamaki. Pojawiają się także okrągłe zbiorniki wodne wypełnione kamieniem nero, miejsce na grilla oraz mini dziedziniec ułatwiający organizację większych imprez plenerowych. W ogrodzie zaprojektowano cortenowe donice na zioła i warzywa, które wykorzystywane są w kuchni stołówki.

Zagospodarowanie terenu przemysłowego firmy NT Industry

Materiały i rośliny do ogrodu

Przejścia pomiędzy strefami trawnikowymi dostępne są bezpośrednio ze ścieżek o nawierzchni granitowej. Strzegomski żółty granit pasuje do swobodnego biegu ścieżki i dobrze współgra ze stalą cortenową. Z cortenu wykonano nie tylko donice, ale także wysokie na 3,5 m słupy bez łączeń, które stanowią podporę dla pnączy. Słupy pełnią też rolę dekoracyjną, subtelnie osłaniając nieciekawe ściany hal produkcyjnych. Całość uzupełniono elementami drewnianymi, ściankami na pnącza.

W projekcie wykorzystano rośliny ogrodowe takie jak lawenda czy hortensja. Pojawiają się także brzozy w odmianie DorenBoss, kuliste bukszpany, laurowiśnie i wierzby. Uzupełnieniem są miskanty, ostnice i inne trawy ozdobne. W pełni zautomatyzowany system nawadniania służy zarówno roślinności, jak i trawnikom, a ukształtowanie ścieżek pozwala na odpowiednie odprowadzanie nadmiaru wody po większych opadach.

 

zagospodarowanie terenu firmy NT Industry

Zielona przestrzeń w miejscu pracy – metryczka projektu

typ projektu: zieleń zakładu pracy

inwestor: NT Industry

pracownia: Zieleń Design Karol Błażyca

realizacja: 2020

lokalizacja: Orzesze

Komentarze

*

Krzysztof

Widać profesjonalną realizację i nowoczesne zastosowania. Sam chciałbym mieć tak przygotowany projekt u siebie.

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!