Plac

Amfiteatr na Służewcu z zielonym dachem

Amfiteatr Brain Embassy na warszawskim Służewcu zaprojektowany został przez architektów z pracowni mode:lina. Budynek stanowi pomost między dawnymi wzorcami architektonicznymi, a współczesnymi potrzebami mieszkańców miasta.

Amfiteatr Brain Embassy na warszawskim Służewcu zaprojektowany został przez architektów z pracowni mode:lina. Budynek stanowi pomost między dawnymi wzorcami architektonicznymi, a współczesnymi potrzebami mieszkańców miasta.

Amfiteatr Brain Embassy na warszawskim Służewcu

W każdym mieście potrzebne są miejsca, które stanowią przestrzeń dla otwartych spotkań i wystąpień mieszkańców. Na Służewcu, przy ulicy Konstruktorskiej powstała taka przestrzeń, a jej sercem jest budynek amfiteatru Brain Embassy. Autorzy projektu, architekci z pracowni mode:lina chcieli, aby nowy obiekt stał się nowym symbolem tej części Mokotowa oraz iskrą dla kolejnych zmian. Nowoczesna konstrukcja wyraża potrzebę poszukiwania nowej perspektywy w tym, co od dawna znane.

Amfiteatr Brain Embassy na warszawskim Służewcu

Amfiteatr dawniej i dziś

Pierwsze amfiteatry, które zaczęto wznosić w czasach rzymskich, przeznaczone były do publicznych pokazów walk gladiatorów czy walk dzikich zwierząt. Powstawały budynki z wydzielonym na forum otwartym dziedzińcem, wokół którego schodkowo umieszczano rzędy siedzisk dla widzów. We współczesnej architekturze znajdziemy szereg odwołań do antycznych wzorców, których funkcja bądź forma poddawane są nowej interpretacji – wystarczy wspomnieć kaplicę w miejscowości Skorba.

W swojej warszawskiej realizacji projektanci z pracowni mode:lina zaproponowali budowlę wpisaną w okrąg z niecką z audytorium, która zagłębiona została nieco pod ziemią. Górną część stanowi betonowo-szklane zadaszenie wsparte na masywnej żelbetowej ścianie. Scena mierzy 40 mkw, a przed nią usytuowanych jest sto czterdzieści miejsc siedzących. Ponad audytorium zawieszono pod kątem betonowy ring. Konstrukcja stanowi jednocześnie zadaszenie amfiteatru oraz formę zielonego wzgórza.

W swojej interpretacji starożytnego archetypu architekci jedynie formalnie nawiązują do dawnych wzorców – obiekt jest w pełni nowoczesny, wyposażony w oświetlenie strefowe i najnowsze okablowanie. Ponadto zapewnia dostęp do internetu. Całość zaprojektowana została w myśl filozofii projektowania uniwersalnego - z amfiteatru mogą swobodnie korzystać osoby niepełnosprawne.

Amfiteatr Brain Embassy na warszawskim Służewcu

Budynek amfiteatru na Służewcu wpisany w przestrzeń

Dzięki zastosowaniu ustawionego pod kątem betonowego ringu, architektom udało się dobrze wpisać obiekt w krajobraz. Od strony ulicy stanowi on naturalne przedłużenie ukształtowania terenu. Porośnięte trawą wzgórze wprowadza nieco zieleni w tej części miasta. Ponadto zaprojektowano nowe zagospodarowanie placu wokół amfiteatru. Nowa nawierzchnia nawiązywać ma do zrewitalizowanej promenady w Tel Awiwie. Okrągły kształt budowli uzupełniają wyspy zieleni o opływowych kształtach. Nie brakuje tutaj ławek i przestrzeni do zabawy dla najmłodszych.

Amfiteatr Brain Embassy na warszawskim Służewcu

Amfiteatr na Służewcu: budynek z zielonym dachem – metryczka projektu

typ projektu: przestrzeń publiczna

inwestor: Adgar Poland

pracownia: mode:lina

zespół projektowy: Paweł Garus, Jerzy Woźniak, Anna Kazecka-Włodarczyk, Magdalena Strąg  

projekt architektoniczny: Ewa Pawlicka-Garus, Lidia Jeżak, Beata Czarnocka, Monika Urbanek

współpraca: Pracownia Architektoniczna Poznań-Projekt, DEMIURG PROJECT S.A., Pracownia Projektowa Jacek Kryske

realizacja: 2020

lokalizacja: Warszawa

zdjęcia: Patryk Lewiński

opracowanie: Wiola Imiolczyk

Komentarze

*

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!