Plac zabaw

Wielofunkcyjna Strefa Aktywności w Chorzowie

Nowa strefa rekreacyjna w Chorzowie ma łączyć przestrzeń kampusu uniwersyteckiego z miastem. Projekt wielofunkcyjnego skweru zespala ze sobą potrzeby wielu odbiorców

Nowa strefa rekreacyjna w Chorzowie ma łączyć przestrzeń kampusu uniwersyteckiego z miastem. Projekt wielofunkcyjnego skweru zespala ze sobą potrzeby wielu odbiorców

Wielofunkcyjna strefa aktywności w Chorzowie

Strefa Aktywności w Chorzowie to projekt wykonany przez pracownię SLAS architekci, która może poszczycić się licznymi udanymi realizacjami architektoniczno-urbanistycznymi. Należą do nich minimalistyczny biurowiec w Katowicach czy dom-kostka w Łaziskach.

Podobnie jak w poprzednich projektach, tak i w Chorzowie architekci udowadniają, że dobrze czują się w nowoczesnej estetyce pełnej umiaru i geometrii.

Wielofunkcyjny skwer powstał w ramach szerszego planu integracji Uniwersytetu Śląskiego z obszarem miasta realizowanego z inicjatywy władz uczelni i Urząd Miasta. Pracownia SLAS architekci nie tylko opracowała koncepcję przestrzenno-architektoniczną, ale również uczestniczyła w dialogu na temat programu funkcjonalnego całego terenu oraz sposobów ożywienia okolicznych dzielnic mieszkaniowych.

Wielofunkcyjna strefa aktywności w Chorzowie

Przestrzeń w Chorzowie dla studentów i mieszkańców

Teren o powierzchni 2480 mkw powstał po wyburzeniu jednego z budynków garnizonu wojskowego. Na wyznaczonym obszarze opracowania architekci zaproponowali betonową płaszczyznę placu o charakterystycznej perforacji odpowiadającej zróżnicowanemu programowi użytkowemu. Wpisują się w niego miejsca rekreacji dla studentów, urządzenia zabawowo-rekreacyjne dla dzieci oraz osób niepełnosprawnych. Miłośnicy aktywności na świeżym powietrzu znajdą tutaj urządzenia fitness, a seniorzy mogą skorzystać z jednego z licznych zieleńców.

Założeniem projektu było stworzenie wspólnej, pozbawionej barier platformy, gdzie poszczególne funkcje mieszają się ze sobą. Różnorodność atrakcji ma wzmacniać interakcje pomiędzy różnymi grupami użytkowników. Jak mówią architekci, rozwiązanie architektoniczne skweru to wyraz sprzeciwu wobec schematycznie zagrodzonych płotem stref fitness czy placom zabaw z naiwnymi formalnie i kolorystycznie urządzeniami. Wybrano surowe materiały wykończeniowe, takie jak beton, stal czy drewno. Dopełnieniem prostych brył jest duże zróżnicowanie kolorystyczne, fakturowe i zapachowe zaproponowanej zieleni, a także nawierzchni sportowych.

Choć w przestrzeni skweru nie brakuje betonu, architekci nie zapomnieli o kwestiach zrównoważonego projektowania. Znajdziemy tu rozwiązania sprzyjające walce obszarów miejskich ze skutkami zmian klimatycznych. Należą do nich specjalne nawierzchnie przepuszczające wodę oraz wysypania korą.

Wielofunkcyjna strefa aktywności w Chorzowie

Wyróżnienie w konkursie na najlepszą przestrzeń publiczną na Śląsku

Zrealizowany w 2019 roku projekt skweru wielofunkcyjnego w Chorzowie doceniony został w XXI edycji konkursu „Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Śląskiego”. Strefa Aktywności zdobyła wyróżnienie w kategorii przestrzeń publiczna.

Wielofunkcyjna Strefa Aktywności w Chorzowie – metryczka projektu

 

typ projektu: skwer miejski

inwestor: Uniwersytet Śląski w Katowicach

pracownia: SLAS architekci

projekt: 2015

realizacja: 2019

lokalizacja: ul. 75 Pułku Piechoty 1A, Chorzów

projektowana powierzchnia: 2480 mkw

zdjęcia: Michał Kopaniszyn

Komentarze

*

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!