Publiczne

Zielona ściana w Wodzisławiu Śląskim

Zielone ściany podbijają polskie miasta – nie tylko te duże, ale także mniejsze. Tym razem zieleń ozdobiła ścianę budynku centrum przesiadkowego przy dworcu kolejowym w Wodzisławiu Śląskim.

Zielone ściany podbijają polskie miasta – nie tylko te duże, ale także mniejsze. Tym razem zieleń ozdobiła ścianę budynku centrum przesiadkowego przy dworcu kolejowym w Wodzisławiu Śląskim.

Zielona ściana na dworcu kolejowym w Wodzisławiu Śląskim

Dworzec kolejowy w Wodzisławiu Śląskim przeszedł generalny remont, który zakończył się w 2019 roku. Pierwszy budynek dworca, zbudowany w 1882 roku, pełni obecnie rolę Centrum Przesiadkowego oraz Centrum Aktywności Społecznej. To właśnie na elewacjach tego budynku pojawiła się pierwsza zielona ściana w mieście. Za realizację odpowiada krakowska firma Zieleń We Wnętrzach.

Zielona ściana zbudowana została w oparciu o system filcowy, a jej nawadnianie odbywa się w obiegu otwartym. Takie nawadnianie zakłada pobór wody do podlewania roślin bezpośrednio z przyłączy. W dalszym kroku woda zimna i ciepła jest mieszana, aby osiągnąć odpowiednią temperaturę i rozprowadzana po całej ścianie. Nadmiar wody spływa do rynny, skąd odprowadzana jest do sieci kanalizacyjnej.

Zielona ściana na dworcu kolejowym w Wodzisławiu Śląskim

Rośliny i cegła w udanej kompozycji

Rośliny pięknie korespondują z tworzącą elewację cegłą o naturalnym, czerwonym kolorze. Obiekt uzupełniono także o elementy oświetleniowe. To wszystko, w połączeniu z przeszkleniami i stalowymi elementami konstrukcji tworzy estetyczną realizację, która świetnie wpisuje się w tkankę śląskiego miasta. Zieleń zagościła także we wnętrzach dworca – ozdobiła jedną ze ścian w sali konferencyjnej.

Zielona ściana na cegle

Zielona ściana na dworcu kolejowym w Wodzisławiu Śląskim – metryczka projektu

typ projektu: zielona ściana

inwestor: miasto Wodzisław Śląski

pracownia: Zieleń We Wnętrzach

realizacja: 2018

lokalizacja: Wodzisław Śląski

Zielona ściana na budynku użyteczności publicznej
Zielona ściana na budynku użyteczności publicznej

Komentarze

*

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!