Otoczenie budynku

Projekt gliwickiego Centrum Edukacji Ekologicznej

W Gliwicach powstanie Centrum Edukacji Ekologicznej z porośniętym trawą dachem i ścieżką edukacyjną. Obiekt o nietypowym planie otoczony będzie terenami zieleni sprzyjającymi rekreacji.

W Gliwicach powstanie Centrum Edukacji Ekologicznej z porośniętym trawą dachem i ścieżką edukacyjną. Obiekt o nietypowym planie otoczony będzie terenami zieleni sprzyjającymi rekreacji.

Centrum Edukacji Ekologicznej w Gliwicach

Budynek Centrum Edukacji Ekologicznej powstanie na terenie Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach, w sąsiedztwie składowiska przy ulicy Rybnickiej. Już sama bryła projektowanego obiektu robi wrażenie – za przygotowanie koncepcji odpowiada pracownia Studio BB Architekci. Projektanci znani są z wielu udanych realizacji, takich jak przełamany dom jednorodzinny w Tarnowskich Górach

Także tym razem zespół w składzie Barbara Uherek-Bradecka, Tomasz Bradecki i Paweł Gembalczyk zaproponowali intrygujący projekt parterowego budynku, który będzie służył jako nowa siedziba PZO. Parterowy obiekt o przeznaczeniu socjalno-biurowym wyróżnia się trójkątnym planem oraz przystosowanym do ruchu pieszych zielonym dachem, na który prowadzi ścieżka edukacyjna. Obiekt wraz z zaprojektowaną zielenią dobrze wkomponowują się w bezpośrednie otoczenie.

Forma budynku inspirowana była znajdującym się nieopodal wzniesieniem, które stanowi zrekultywowaną kwaterę zutylizowanych śmieci. Jako że obiekt służyć ma edukacji w zakresie ochrony środowiska, architekci do budowy obiektu postanowili wykorzystać elementy prefabrykowane i ekologiczne. Konstrukcja wykonana została z klejonego drewna, zaproponowano także blachę fałdową jako element wykończeniowy. Całość przykryta została zielonym dachem.

Gliwickie Centrum Edukacji Ekologicznej

Centrum w Gliwicach w imię ochrony planety

Centrum Edukacji Ekologicznej to projekt wyjątkowy i demonstracyjny, który spełniać ma dwie ważne funkcje: pełnić nadzór nad składowaniem i gospodarowaniem odpadów oraz edukować w zakresie świadomości ekologicznej. Mając świadomość, jak ważne jest zapoznawanie się z problematyką środowiskową już od dziecka, strefę przedwejściową do budynku zaprojektowano z myślą o najmłodszych. Na placu przed siedzibą CEE mają znaleźć się dysze wodne wraz z nietypowymi meblami miejskimi. Meble tworzyć będą znak graficzny symbolizujący recykling.

Szczególnie interesującą częścią projektu jest wznoszący się zielony dach, w który wkomponowano stopnie do siedzenia. To one tworzą miejsce do wypoczynku i edukacji ekologicznej na otwartym powietrzu. Ze strefy przedwejściowej poprowadzone będą dwie ścieżki edukacyjne: pierwsza zaprowadzi na dach obiektu, zaś druga – na zrekultywowaną kwaterę śmieci. Na jej szczycie odwiedzający będą mogli przejść się po zrekultywowanym wysypisku i spojrzeć z dystansu na część przed rekultywacją.

G;liwice. Centrum Edukacji ekologicznej

Budynek Centrum Edukacji Ekologicznej W Gliwicach cały w zieleni

Rośliny pokryją nie tylko dach obiektu – również elewacje obrośnięte będą pnączami. Posłużą temu metalowe kratki ozdabiające część frontową. Także w przestrzeni placu zaprojektowano zieleń, która będzie odznaczała się na tle betonowych płyt posadzki. Dach będzie służył nie tylko odwiedzającym – przewidziano tam też miejsce dla pszczół. Uzupełnieniem całości jest szereg paneli fotowoltaicznych, zapewniających obiektowi energię odnawialną.

Budynek Centrum Edukacji Ekologicznej w Gliwicach

Projekt gliwickiego Centrum Edukacji Ekologicznej z zielonym dachem – metryczka projektu

typ projektu: zagospodarowanie terenu wokół CEE

inwestor: PZO Przedsiębiorstwo Zagospodarowania Odpadów

pracownia: Studio BB Architekci

autorzy projektu: Barbara Uherek-Bradecka, Tomasz Bradecki, Paweł Gembalczyk

projekt: 2020

lokalizacja: Gliwice

 

Centrum Edukacji Ekologicznej w Gliwicach

Komentarze

*

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!