Publiczne

Instalacja wrocławski Archi-box

Kalejdoskop to instalacja, która dwa lata temu stanęła na trawniku Muzeum Architektury we Wrocławiu. W proces projektowy wielofunkcyjnego obiektu włączeni byli mieszkańcy miasta.

Kalejdoskop to instalacja, która dwa lata temu stanęła na trawniku Muzeum Architektury we Wrocławiu. W proces projektowy wielofunkcyjnego obiektu włączeni byli mieszkańcy miasta.

Pawilon Kalejdoskop we Wroclawiu

Wrocławski Kalejdoskop powstał w 2018 roku w ramach ósmej edycji projektu Archi-box. Inicjatorem akcji jest Muzeum Architektury we Wrocławiu, zaś jej głównym celem jest podkreślenie roli architektury w miejskiej tkance. W ramach Archi-box co roku powstaje architektura tymczasowa, która ma trafiać do ludzi – zwykłych mieszkańców, którzy nie są zainteresowani wystawami w Muzeum, jednak z przyjemnością spędzą letnie popołudnie w plenerze w otoczeniu ciekawej infrastruktury.

Archibox Kalejdoskop we Wroclawiu

Pawilon Kalejdoskop we Wrocławiu dla wszystkich

Za projekt Kalejdoskopu odpowiedzialni są Lila Krzyska i Rafał Pieszko z pracowni menthol architects (znani między innymi z realizacji Sky Garden) oraz Marta Mnich z biura VROA architekci. Jednak w procesie projektowym brali udział nie tylko profesjonaliści, ale także mieszkańcy. Architekci zwrócili się z pytaniem do przyszłych użytkowników przestrzeni, jakich aktywności oczekiwaliby od nowo projektowanej infrastruktury.

Kalejdoskop usytuowany był w parku Juliusza Słowackiego przed Muzeum Architektury. Letni pawilon stanął na trawniku 21 czerwca i przez cztery miesiące stanowił przestrzeń do organizowania warsztatów, dyskusji czy plenerowych koncertów. Jedną z aktywności, którą mieszkańcy często wymieniali pytani o oczekiwania względem instalacji, była joga.

 

Muzeum Architektury pawilon Kalejdoskop

Konstrukcja pawilonu Archibox niczym zabawka

Letnia instalacja miała formę pergoli, przypominającej swoim kształtem dziecięcą zabawkę – kalejdoskop. Wielofunkcyjna architektura zaprojektowana została jako drewniany sześciobok z kawiarnią oraz miejscem do siedzenia. Nazwa instalacji nawiązywała do bogatego i stale zmieniającego się programu kulturalnego realizowanego w obrębie instalacji.

Jak podkreślali autorzy projektu, Kalejdoskop był z założenia przestrzenią inkluzywną, z programem, który spodoba się zarówno wielbicielom architektury, jak i zwykłym przechodniom. Drewniana pergola zachęcała do wypoczynku w plenerze, a podczas zaplanowanych eventów zmieniała się w trybunę dla dyskusji i spotkań.

W trakcie kilku miesięcy funkcjonowania Kalejdoskop zjednał sobie wielu zwolenników i stałych bywalców. Teraz, chociaż jak na architekturę tymczasową przystało, instalacja zniknęła z parkowego trawnika. Mimo tego projekt wciąż cieszy się dużym uznaniem – Kalejdoskop został wyróżniony w Konkursie Przyjaznej Przestrzeni Publicznej zorganizowanym przez wrocławski oddział SARP.

Wrocławski Archi-box, czyli instalacja jak kalejdoskop – metryczka projektu

typ projektu: instalacja

inwestor: Muzeum Architektury we Wrocławiu

pracownia: menthol architects, VROA architekci

realizacja: 2018

lokalizacja: Wrocław

zdjęcia: Muzeum Architektury

Wrocławski Archi-box
Wrocławski Archi-box

Komentarze

*

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!