Polska

Rewaloryzacja obiektów zespołu Redity Napoleońskiej

Rozstrzygnięto konkurs na opracowanie koncepcji architektonicznej rewaloryzacji i adaptacji obiektów Zespołu Redity Napoleońskiej wraz z budową współczesnych obiektów kubaturowych i rekonstrukcją Bramy Południowej na terenie Centrum Hewelianum w Gdańsku

Rozstrzygnięto konkurs na opracowanie koncepcji architektonicznej rewaloryzacji i adaptacji obiektów Zespołu Redity Napoleońskiej wraz z budową współczesnych obiektów kubaturowych i rekonstrukcją Bramy Południowej na terenie Centrum Hewelianum w Gdańsku

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Aplikacja do rozpoznawania roślin

Ideą projektu jest stworzenie niezwykle atrakcyjnej nowoczesnej przestrzeni publicznej i przywrócenie historycznej idei otwarcia Redity w kierunku miasta.

Projekt składa się z dwóch części, rewitalizowanych obiektów wchodzących w skład Zespołu Redity Napoleońskiej oraz współczesnej kubatury ulokowanej w przeciwskarpie Galerii Przeciwskarpowej i nowoprojektowanej kondygnacji podziemnej fosy. Lokalizacja nowej kubatury tworzy przedpole dla istniejących budynków Zespołu Redity, rozszerza jej ofertę programową, oraz pełni rolę łącznika komunikacyjnego, spinającego ważne kierunki w rejonie opracowania- trakt pieszo-jezdny ulicy Gradowej, ciąg pieszy od Bramy Południowej do Bramy Północnej. Jednocześnie obiekt spełnia surowe warunki konserwatorskie, stropodachy budynku wkomponowane zostają w naturalne nachylenie skarpy i przeznaczone są do zazielenienia, część kubatury ukryta w podziemnej części Suchej Fosy nie narusza ekspozycji na Reditę. Nowa kubatura łączy się ze wszystkimi historycznymi obiektami wchodzącymi w skład Zespołu Redity, poprzez klatki schodowe, pochylnie, windy, umożliwia pełną dostępność wszystkich poziomów historycznych obiektów dla niepełnosprawnych oraz pozwala stworzyć różne ścieżki zwiedzania całego zespołu. Windy i klatki schodowe komunikujące poziomy ukryte są w niewidocznych przestrzeniach między murami Redity częściowo osłonięte odtworzonymi skarpami w poziomie półki Redity.

Dwa projektowane mosty – techniczny od strony Budynku Radiostacji oraz od strony Majdanu uzupełniają dostępność pomieszczeń Redity z poziomu terenu.

Nad wewnętrznym, historycznym dziedzińcem, zawieszono wspornikowo taras widokowy, który stanowi jego częściowe zadaszenie. Panoramiczny kształt stanowiący kulminację założenia, jest jednocześnie niezwykłą atrakcją widokowo – turystyczną. Pozwala podziwiać widok na miasto, ale również obserwować wydarzenia, które rozgrywają się na wewnętrznym placu. Przezroczysta obudowa sprawia, że jest niezwykle lekki, a dla użytkowników dziedzińca jest formą „żyrandola”.

Sucha fosa z galerią przeciwskarpy

Projekt zakłada usunięcie wtórnych przemurowań związanych z poprzednią funkcją, oraz wtórnie nagromadzonych warstw ziemi do pierwotnego poziomu użytkowego określonego w badaniach archeologicznych.

Na płaszczyznę nawierzchni wykończonej z kostki szarej brukowej został nałożony raser z punktowego oświetlenia pledowego tworząc atrakcyjną przestrzeń na różnego rodzaju plenerowe wystawy i działania artystyczne.

W otworach wejściowych przeciwskarpy przewiduje się wykonanie drzwi wejściowych na wzór zachowanych przykładów z fortyfikacji Góry Gradowej. W otworach strzelniczych przewiduje się wykonanie stolarki okiennej.

Projekt zakłada likwidację istniejącej kładki dla pieszych, oraz budowę dwóch nowych mostów.

Dziedziniec wejściowy

Projekt przewiduje likwidację istniejącego drzewostanu, oraz likwidację wszystkich wtórnych nawarstwień związanych z poprzednia funkcją. Nawierzchnia dziedzińca wykończona zostanie kostką brukową, zgodnie z informacjami wynikającymi z badań archeologicznych, w części centralnej, oraz nawierzchnią z szarego betonu w części zawierającej rampy oraz schody terenowe.

Pochylnia łącząca różne poziomy drzwi do pomieszczeń kazamat przebiega wzdłuż ściany, a centralna część placu przeznaczona jest na wszelkiego rodzaju działania artystyczne i miejsce spotkań odwiedzających Kazamaty.

Lokalizacja: Gdańsk

Projekt: ArC2 Fabryka Projektowa

Skład zespołu:
- arch. Mariusz Szlachcic 
- arch. Renata Gajer-Hackemer 
- arch. Robert Budny 
- arch. Tomasz Lato 
- inż. Dominik Gomółka  

Komentarze

*

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!