.jpg)
Wyrażenie „farm to table” staje się coraz bardziej popularne i wcielane w życie. Serwowanie posiłków prosto z pobliskiego ogrodu to największa przyjemność i satysfakcja. Warzywne ogrody przydomowe zyskują coraz większe uznawanie. Również restauracje oraz obiekty serwujące żywność i posiłki stanęły przed wyzwaniem stawienia czoła obecnym wymaganiom społeczeństwa.
CZYTAJ RÓWNIEŻ: Przemiana gazowni w dzieło sztuki w Dublinie
Sposobów hodowli warzyw i owoców jest wiele. Można rozpocząć od uprawy w donicach, podniesionych rabatach lub nawet na dachu. Wszystko zależy jak dużą powierzchnią się dysponuje. Kucharze bardzo popierają takie rozwiązania. Kierują się myślą nie tylko świeżych zbiorów zawsze pod ręką, ale również idei zrównoważonego rozwoju. Koncepcja „rolnictwa” w domu lub restauracji to zdecydowanie nowy, ekologiczny i zdrowy trend.
.jpg)
Szefowie Arrows in Ogunquit w Maine zdecydowali się na uprawę 2 akrów ogrodu oraz wznieśli szklarnię w 1992 roku na potrzeby swojej restauracji. Ogród obfitości leży obok domu z XVIII wieku i zaopatruje restaurację w świeżą żywność w ponad 80%. Część roślin uprawiana jest również w pomieszczeniach, w których można zobaczyć szeroką gamę warzyw, ziół, drzew i krzewów owocowych. Wykonują również swoje własne sery oraz wyroby mięsne.
CZYTAJ RÓWNIEŻ: Park na filarach
.jpg)
Ogród zlokalizowany na dachu parkingu w w Huckleberry Café w Santa Monica, Kalifornia posiada wiele zalet: duża ilość ciepła oddawanego przez nagrzany asfalt pomaga w uzyskaniu odpowiedniej temperatury dla wzrostu roślin. Wśród nich, kucharz zaplanował ciekawe gatunki takie jak np. jarmuż, jadalne kwiaty, zioła, rukolę, pikantne papryki. Ludzie są często zaskoczeni, jak smaczne i piękne warzywa można wyhodować w pobliżu obiektu parkingowego.
.jpg)
Szef kuchni w lokalu Poste Moderne Brasserie w Waszyngtonie jest bardzo dumny ze swojej uprawy roślin na dachu restauracji. Goście przyzwyczaili się do zrywania kilku sztuk pomidorków lub malin posadzonych na patio w ogrodzie organicznym. Każdego roku uprawa jest rozszerzana o nowe gatunki pomidorów, a także o drzewa owocowe, figowce, jabłonie, migdały. W menu znajduje się codziennie nowa oferta dotycząca zbiorów konkretnych warzyw lub owocowców.
.jpg)
Ogród Lavomatic w Ohio dostarcza restauracji Cincinnati Lavomatic ziół i warzyw oraz zapewnia świeże jedzenie również do innych lokalów gastronomicznych. Lokalizacja oraz funkcjonowanie ogrodu jest korzystne dla lokalnej społeczności, a ogrodnik jest dumny z każdorazowych zbiorów. Kompost jest integralną częścią ogrodu w ramach promocji ekologicznych rozwiązań.
.jpg)
mgr inż. arch. kraj. Joanna Magdalena Pracka, [email protected]
Źródło: http://www.gardendesign.com/entertaining/farm-to-table-restaurants-with-gardens
.jpg)
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Komentarze