ankara lazer Ankara Kız Yurdu sera malzemeleri

Park

Ogód botaniczny w Danii

Ogród botanicznego w Aarchus w Danii posiada powierzchnię 3300 m2. Zaprojektowany został przez grupę C.F.Moller Architects. Projekt doczekał się realizacji w 2014 roku. Wyglądem przypomina kroplę rosy wśród zielonego otoczenia. Odznacza się zrównoważonym podejściem do projektowania, nowymi materiałami i zaawansowanymi technologiami komputerowymi. Wszystko to posłużyło zbudowaniu organicznej szklarni.

Nowy obiekt zlokalizowany na terenie ogrodu botanicznego w Aarchus w Danii posiada powierzchnię 3300 m2. Zaprojektowany został przez grupę C.F.Moller Architects. Projekt doczekał się realizacji w 2014 roku. Wyglądem przypomina kroplę rosy wśród zielonego otoczenia. Odznacza się zrównoważonym podejściem do projektowania, nowymi materiałami i zaawansowanymi technologiami komputerowymi. Wszystko to posłużyło zbudowaniu organicznej szklarni.

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Projekt ogrodu w Poznaniu

Szklarnia w kształcie ślimaka jest narodową ikoną wśród istniejących w Danii cieplarni ze względu na bardzo dobre dostosowanie się do otoczenia i nowoczesny wygląd. Ważnym było uwzględnienie architektonicznych wartości jakie reprezentuje istniejąca już palmiarnia, do której nowy budynek został dołączony. Należało zapewnić dobre połączenie między budynkami, aby zapewnić im dobre i wydajne funkcjonowanie. 

ogród botaniczny
Diagram parametryczny (źródło C.F.Moller)

Szklarnia Aarhus jest atrakcją o charakterze ponad europejskim ze względu na możliwości nauki świata botaniki, którą oferuje wnętrze cieplarni.  Zwiedzający mają możliwość spacerowania ścieżkami pomiędzy wierzchołkami drzew oraz różnymi strefami klimatycznymi. Asortyment tropikalnych roślin, drzew i kwiatów wypełnia wnętrze cieplarni po brzegi. Staw znajduje się w centrum przestrzeni pod przezroczystą kopułą. Podwyższona platforma pozwala odwiedzającym wspinać się na pewną wysokość i obserwować roślinność z góry.

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Architektura krajobrazu w Nowym Jorku

ogród botaniczny
Plan powierzchni oraz dachu (źródło C.F.Moller)

Projekt nowej szklarni opiera się o energooszczędne rozwiązania, znajomość materiałów oraz krytego klimatu i odpowiednich technologii. Współpraca architektów i inżynierów zapewniła optymalne rozwiązania wprowadzające zrównoważone wykorzystanie ciepła, wody i światła słonecznego. Wzięto pod uwagę odpowiednią lokalizację budynku względem stron świata. Kopuła obłożona jest specjalnymi poduszkami foliowymi ETFE z wewnętrznym, pneumatycznym systemem cieniowania. Możliwość regulacji cieniowania wpływa na odpowiednie dostosowanie światła jak i ciepła we wnętrzu budynku. Struktura podtrzymująca składa się z 10 łuków stalowych, które rozbiegają się wokół osi wzdłużnej i poprzecznej, tworząc siatkę prostokątów o różnych rozmiarach.

ogród botaniczny
Ogród botaniczny Aarhus

Botaniczne centrum skierowane jest do ogółu społeczeństwa. Zapewnia naukę i edukację nie tylko dzieciom i młodzieży, ale również dorosłym.

ogród botaniczny
Południowa i północna elewacja (źródło C.F.Moller)

mgr inż. arch. kraj. Joanna Magdalena Pracka, kontakt@joannapracka.com

Źródło:http://www.shapedscape.com/projects/sustainable-hothouses-aarhus-university-botanical-garden-designed-by-c-f-moller-denmark

ogród botaniczny
Projekt ogrodu (źródło C.F.Moller)
ogród botaniczny
Przekrój przez szklarnie (źródło C.F.Moller)
ogród botaniczny
Schemat gospodarowana ciepłem (źródło C.F.Moller)
ogród botaniczny
Schemat gospodarowana wodą (źródło C.F.Moller)
ogród botaniczny
Schemat gospodarowana wodą i ciepłem (źródło C.F.Moller)
ogród botaniczny
Schemat ruchu pieszego w szklarniach
ogród botaniczny
Staw ogrodu (fot. Julian Weyer)
ogród botaniczny
Widok z tkanki miejskiej na specyficznej konstrukcji budynek ogrodu botanicznego (fot. Julian Weyer).
ogród botaniczny
Wnętrze szklarni (fot. Julian Weyer)
ogród botaniczny
Zrównoważona szklarnia ogrodu botanicznego (fot. Julian Weyer).
ogród botaniczny
Zrównoważona szklarnia ogrodu botanicznego (fot. Julian Weyer)

Komentarze

*

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!