
Aquaponics w języku angielskim łączy ze sobą dwa określenia: aquaculture (hodowla ryb) oraz hydroponics (wzrost roślin w warunkach bezglebowych). Nie bez przyczyny oba zjawiska występują wspólnie. Są bowiem ściśle od siebie zależne. Jedynym przykładem takiego obiektu w Europie działającego w skali przemysłowej jest farma zlokalizowana w Basel, w Szwajcarii. Dodatkowo zbudowano ją dachu budynku LokDepot.
Rośliny rosnące w warunkach bezglebowych potrzebują dużej dawki pożywienia, który dostarcza się z osadów pochodzących z hodowli ryb. W zamian za pokarm, rośliny oczyszczają wodę, w której żyją ryby. Dzięki temu, z małej powierzchniowo jednostki można złowić tilapię oraz zebrać warzywa.

Pomysłodawcą przedsięwzięcia jest Instytut Zasobów Naturalnych z wieloletnim doświadczeniem w badaniach nad gatunkami ryb oraz uprawą roślin w różnych warunkach. Farma została uruchomiona przez Romana Gausa i Andreasa Grabera w 2012 roku. Budowa kosztowała 900,000 dolarów, a zajmuje zaledwie 26m2. W projekcie skupiono się przede wszystkim na inżynierii ekologicznej, hodowli biologicznej, projektowaniu krajobrazu i przestrzeni miejskiej pod kątem ekologii.
.png)
Według Ranka Junge z Uniwersytetu Zhaw w Zurychu aquaponics farms przynoszą następujące korzyści: wykorzystanie składników odżywczych, niskie zużycie wody, produkcja jadalnych roślin i ryb. Założenie i utrzymanie przedsięwzięcia wymaga bardzo dużej wiedzy z różnych dziedzin naukowych oraz znajomości uprawy zarówno ryb jak i roślin. Z tego powodu, prowadzenie działalności tego typu na skalę przemysłową może okazać się bardzo trudne.
Zalet jest jednak więcej. Hodowla prowadzona jest bez użycia pestycydów i antybiotyków, a produkowana żywność jest zdrowa i skutecznie kontrolowana. Prowadzony jest praktycznie zamknięty obieg składników odżywczych. Dodatkowo, zwiększa się powierzchnia zieleni w mieście, zmniejsza się pobór energii, wzrasta rolnicza wydajność.

Farma jest w stanie wyprodukować 5000 kg warzyw oraz 500 kg ryb rocznie. Nie stosuje się sztucznego naświetlania, nie ma zanieczyszczeń środowiska, a żywność jest ekologiczna i zdrowa. Pomimo wyższej ceny w stosunku do pożywienia uzyskiwanego tradycyjną metodą, sprzedaż produktów przebiega szybko i cieszy się dużym zainteresowaniem.
Autor: mgr inż. arch. kraj. Joanna Magdalena Pracka
Źródło: http://sustainablecitiescollective.com/david-thorpe/426096/worlds-first-commercial-rooftop-aquaponics-farm
http://urbanfarmers.com/projects/basel/
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Komentarze