
Piwonia chińska to bylina zimująca w gruncie, osiągająca do metra wysokości.
Roślinę zdobia ogromne kwiaty w kolorze białym, różowym lub czerwonym. Spotyka się też, choć dość rzadko, piwonie o żółtych kwiatach. Najpopularniejsze są piwonie o kwiatach pełnych. Są też odmiany o kwiatach pojedynczych oraz piwonie anemonowe. Kwiaty wydzielają przyjemny i delikatny, różany zapach. Pora kwitnienia przypada od końca maja do czerwca. Liście ciemnozielone duże, głęboko powcinane.
CZYTAJ RÓWNIEŻ: ROŚLINA DNIA: Wrzos
Roślina jest raczej trudna w uprawie i wymagająca. Nie lubi przesadzania i może po tym zabiegu przez parę lat nie kwitnąć. Trzeba dostarczać roślinie odpowiedniej ilości wody - szczególnie podczas suchej wiosny, dokarmiać i spulchniać glebę. Odmiany o dużych pełnych kwiatach często kładą się po deszczu warto więc je poprzywiązywać np. do bambusowych palików. Piwonie rozmnaża się przez podział roślin. Zabieg ten powinien być przeprowadzany tylko i wyłącznie w ostatnich dniach sierpnia. Peonie mogą rosnąć w jednym miejscu nawet ponad 10 lat. Jeżeli zaczynają marnieć - trzeba je przesadzić.
Na zimę lepiej przykryć roślinę gałązkami świerka, zwłaszcza na terenach o ostrzejszym klimacie.
Roślina ma spore wymagania co do gleby - musi być ona żyzna, próchnicza, nieco kwaśna, głęboko przekopana i nawożona.Kwitnie tylko na stanowiskach słonecznych.
Piwonie są niewątpliwie ozdobą czerwcowego ogrodu, mogą być sadzone na rabatach bylinowych, w grupach na trawniku lub wzdłuż ogrodzeń. Trzeba jednak pamiętać, że wymagają sporo miejsca. Piwonie uprawia się przede wszystkim na kwiat cięty. W wodzie wytrzymują nawet do 10 dni.
.
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Komentarze