Publiczne

Projekt Domu Kultury w Komorowie

Katowicka pracownia 8486 architekci przygotowała projekt zagospodarowania terenu oraz gmachu Centrum Inicjatyw Kulturalnych w Komorowie. Założeniem projektowym było maksymalne zatopienie obiektu w przestrzeni otaczającego parku

Katowicka pracownia 8486 architekci przygotowała projekt zagospodarowania terenu oraz gmachu Centrum Inicjatyw Kulturalnych w Komorowie. Założeniem projektowym było maksymalne zatopienie obiektu w przestrzeni otaczającego parku

Centrum Inicjatyw Kulturalnych w Komorowie

Zeszłej jesieni ogłoszono konkurs architektoniczny na koncepcję Centrum Inicjatyw Kulturalnych w Komorowie wraz z zagospodarowaniem terenu. W konkursie wzięły udział aż 52 projekty, z których jeden przygotowała pracownia 8486 architekci. Projektanci postanowili szczególnie wyeksponować zieleń. Na opracowanym terenie zachowany jest bogaty drzewostan. Architekci nie chcieli konkurować z przyrodą, a wręcz przeciwnie – postanowili zatopić bryłę obiektu w krajobrazie.

Ideą projektu były stworzenie zanikającego, zatopionego w zieleni budynku. Efekt ten udało się stworzyć głównie dzięki geometrii obiektu – krągłości projektowanego parteru doskonale wpisują się  w przestrzeń. Efekt „zatopienia” potęguje też refleksyjny materiał, którym wykończone zostały elewacje parteru budynku.

Dom kultury plan zagspodarowania

Taras na dachu domu klutury

Projektując obiekt Centrum Inicjatyw Kulturalnych architekci chcieli w pełni wykorzystać ograniczoną możliwość zabudowy działki wprowadzając większość wymaganego programu w przestrzeń kondygnacji parterowej. Pozostała część programu funkcjonalnego zaaranżowana została na poddaszu. Interesującym rozwiązaniem było zaproponowanie wielofunkcyjnego zielonego tarasu. Taras był możliwy dzięki zmniejszeniu części poddasza do dwóch niedużych kubatur w skali zabudowy jednorodzinnej. W ten sposób nie tylko nawiązano do zabudowy willowej miasta, ale i utworzono praktyczną i estetyczną zieloną przestrzeń.

Taras dostępny jest zarówno z poziomu poddasza, stanowiąc jego funkcjonalne powiększenie, jak i z poziomu terenu poprzez dodatkowe schody. Schody zewnętrze umożliwiłyby korzystanie z przestrzeni tarasu również w czasie, gdy budynek jest zamknięty. Taras ma charakter przestrzeni zielonej będącej dodatkową strefą o charakterze bardziej kameralnym niż pozostała część parku. Przebywając na tarasie można cieszyć się niezakłóconym kontaktem z otaczającą przyrodą i zielenią drzew, a efekt ten potęguje zastosowanie balustrady zatopionej poniżej zielonego dachu. Balustrada jest zupełnie niewidoczna z przestrzeni poddasza i tarasu.

Dom kultury w zieleni

Park dla mieszkańców przy domu kultury

W przestrzeni parku zaprojektowano też strefę geometryczną placu wejściowego oraz ciągi komunikacyjne. Wzdłuż jednej z alejek poprowadzone została ławka o długości 65 m, która wychodzi poza jej granice i zatapia się w zieleni drzew. Architekci pomyśleli także o elementach rekreacyjnych. W obrębie parku stanęła terenowa równoważnia gimnastyczna oraz strefy zabaw dzieci. Te ostatnie zaprojektowano w postaci zielonych placów zabaw – zaproponowano strukturę geometryczną z urządzeniami tradycyjnymi oraz ścinę sensoryczną według teorii Montessori.

Dom kultury w zieleni

Projekt zagospodarowania terenu Centrum Inicjatyw Kulturalnych w Komorowie – metryczka projektu

typ projektu: Centrum Inicjatyw Kulturalnych wraz z terenem

inwestor: gmina Michałowice

pracownia: 8486 architekci

projekt: 2020

lokalizacja: Komorów

opracowanie: Wiola Imiolczyk

Dom kultury w zieleni
Dom kultury plan zagspodarowania

Komentarze

*

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!