Polska

Kaplica wotywna z recyklingu

We Wrocławiu w sąsiedztwie autostrady powstała kaplica wotywna. Ta konstrukcja jest próbą prezentacji tradycyjnego modelu sacrum w formie współczesnej. Obiekt zaprojektowany został przez architektów z biura Maćków Pracownia Projektowa

We Wrocławiu w sąsiedztwie autostrady powstała kaplica wotywna. Ta konstrukcja jest próbą prezentacji tradycyjnego modelu sacrum w formie współczesnej. Obiekt zaprojektowany został przez architektów z biura Maćków Pracownia Projektowa

Kaplica wotywna we Wrocławiu

Kaplica wotywna powstała w ubiegłym roku we wrocławskiej dzielnicy Żerniki, przy skrzyżowaniu ulic Żernickiej i Szczecińskiej. Założenie znajduje się tuż obok Autostradowej Obwodnicy Wrocławia. Inicjatorem budowy obiektu jest były prezydent miasta – Rafał Dutkiewicz. Pomysł na powstanie nietypowej konstrukcji miał być gestem podziękowania za powstanie obwodnicy AOW. O projekt kaplicy poproszono biuro Maćków Pracownia Projektowa. Znanych jest wiele udanych realizacji kaplic w przestrzeni miejskiej, jak plenerowa kaplica z funkcję amfiteatru. Tym razem forma obiektu jest bardzo zaskakująca.

Kaplica wotywna we Wrocławiu

Sacrum i profanum

Z uwagi na funkcję obiektu, ale i na silne osadzenie w urbanistycznym kontekście, architekci postanowili stworzyć koncepcję, która łączyłaby tradycyjny model sacrum ze współczesnym modelem projektowania. Strefa sacrum została zamknięta obrysem kubatury obiektu kultu, wytyczono ją symbolicznie. Umowne granice przestrzeni wyznaczają bariery energochłonne EPCH 420, które tworzą względem siebie pięć przesuniętych pierścieni. Aby nie przerywać obwodu pierścieni, architekci zdecydowali się lekko je unieść. Geometria wielokątów wraz z podporami wyznacza środek ciężkości. W relacji do niej umiejscowiona została ławka do kontemplacji. W ten sposób udało się stworzyć prostą interakcję pomiędzy odbiorcą, a funkcjonującą autostradą, przefiltrowaną przez symbolikę religijną.

Kaplica wotywna we Wrocławiu

Konstrukcja z odpadów

Znaczna część elementów, z których skonstruowano kaplicę, to odpady pochodzące z recyklingu lub demontażu. W podstawie zastosowano płyty z betonu i asfaltu, które znaleziono zarośnięte trawą i pozostawione po budowie drogi. Wykorzystano też bariery, których wygięcie jest śladem wypadku komunikacyjnego. Te współczesne formy i nowatorskie podejście do designu opartego na recyklingu spodobały się duchownym. Zarówno zespół projektowy, jak i inwestorzy chcieli uciec od wszechobecnego kiczu i nawiązać do kontekstu, w jakim osadzony jest obiekt.

Kaplica jest całkowicie otwarta i dostępna dla wszystkich. Dla tych, którzy nie szukają duchowego wyciszenia, może ona stanowić jedynie punkt przystanku w drodze. Pozostawiona w komunikacyjnym chaosie, otoczona projektowaną kwietną łąką, zaskakuje formą. Kaplica stanowi doskonały przykład łamania schematów i wychodzenia poza akademickie podejście do projektowania obiektów sakralnych. 

Kaplica wotywna we Wrocławiu

Kaplica wotywna z recyklingu – metryczka projektu

typ projektu: kaplica plenerowa

inwestor: parafia św. Wawrzyńca we Wrocławiu

pracownia: Maćków Pracownia Projektowa

zespół projektowy: Zbigniew Maćków, Eliasz Matuła

współpraca: Bartłomiej Witwicki, Monika Kalinowska, Aneta Roguszczak, Anna Piekarowicz

realizacja: 2019

lokalizacja: Żerniki, Wrocław

zdjęcia: Maciej Lulko

Kaplica z materiałów z odzysku
Kaplica z materiałów z odzysku
Kaplica z materiałów z odzysku
Kaplica z materiałów z odzysku
Kaplica z materiałów z odzysku
Kaplica z materiałów z odzysku

Komentarze

*

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!