Polska

Taras na podwórku wrocławskiej kamienicy

Podwórko kamienicy we Wrocławiu zamieniło się w kameralną przestrzeń wypełnioną drewnem. Architekci z pracowni Maćków stworzyli taras będący przedłużeniem ich biura, ale i ogólnym miejscem spotkań dla mieszkańców.

Podwórko kamienicy we Wrocławiu zamieniło się w kameralną przestrzeń wypełnioną drewnem. Architekci z pracowni Maćków stworzyli taras będący przedłużeniem ich biura, ale i ogólnym miejscem spotkań dla mieszkańców.

Taras przy kamienicy

W przestrzeni wielu miast nie brakuje zaniedbanych podwórek, na których przeważa beton. Coraz częściej jednak władze miasta oraz użytkownicy zdają sobie sprawę, jak ważne jest najbliższe otoczenie. Nawet nieduże podwórko może być dobrze zaaranżowaną przestrzenią, w której miło jest przebywać. Prężnie działający katowicki program Plac Na Glanc od kilku lat zmienia oblicze miejskich zaułków, takich jak podwórko przy ulicy Dyrekcyjnej w Katowicach.

Architektura podwórek miejskich zajmuje także profesjonalistów. Architekci projektując przestrzeń przy kamienicach, czy blokach mieszkaniowych muszą wykazać się zrozumieniem potrzeb wszystkich użytkowników. W przypadku projektu tarasu we Wrocławiu nie było to aż takie trudne, bowiem jedną z grup, dla której przewidziany jest taras, są sami pracownicy biura. Siedziba firmy Maćków Pracownia Projektowa mieści się w kamienicy przy ulicy Podwale 61 we Wrocławiu i to właśnie tam zaprojektowany nowy, drewniany taras.

Taras przy kamienicy

Dla pracowników i mieszkańców

Założeniem projektu było stworzenie przestrzeni, która byłaby zarówno przedłużeniem biura architektów, jak i miejscem spotkań mieszkańców kamienicy. Forma tarasu przemyślana była tak, aby umożliwiać łatwy dostęp wszystkim użytkownikom. Projektanci chcieli uporządkować przestrzeń i nadać jej ludzki wymiar. W obliczu dotkliwych zmian klimatycznych, lato w betonowym mieście staje się coraz trudniejsze do wytrzymania. To nieduże podwórko ubrane w drewno i rośliny daje wygodne schronienie przed słońcem.

Aby zrealizować projekt, architekci musieli uwolnić od betonu powierzchnię 30 m2 terenu. W centralnej części założenia mieści się okazały ajlant gruczołkowaty, o którego należało odpowiednio zadbać. W tym celu wykonano zabiegi sanitarno-pielęgnacyjne korony oraz rozluźniono i napowietrzono strukturę gleby. To właśnie liście drzew stanowią naturalną osłonę od upalnego, letniego słońca.

Taras przy kamienicy

Drewniana konstrukcja tarasu

Taras wykonany z wąskich desek tworzy formę ażurowej zabudowy, która nie blokuje naturalnego wchłaniania wody opadowej. Wykorzystane zostały deski z drewna iglastego, a dokładniej z modrzewia syberyjskiego. Dzięki naturalnej odporności na warunki atmosferyczne drewna można było zrezygnować z chemicznej konserwacji powierzchni. Z czasem naturalny kolor będzie pokrywał się szarą patyną.

Oprócz tarasu zaprojektowany został ogród, zajmujący kolejne 40 m2 terenu. Przestrzeń wypełniono licznymi krzewami, krzewinkami i bylinami, które w przyszłości zazielenią podwórko, tworząc bujną i piętrową szatę roślinną. Dosadzone zostały też dwa buki w odmianie kolumnowej. Cała przestrzeń podwórka stała się terenem czynnym biologicznie, pomagającym lepiej zagospodarować wody opadowe w obrębie dziedzińca.

Taras przy kamienicy

Taras na podwórku wrocławskiej kamienicy – metryczka projektu

typ projektu: podwórko miejskie

inwestor: Maćków Pracownia Projektowa

pracownia: Maćków Pracownia Projektowa

zespół projektowy: Zbigniew Maćków, Bartłomiej Witwicki, Aneta Roguszczak, Rebeka Czaja, Anna Piekarowicz

zieleń: Patrycja Jonko

realizacja: 2019

lokalizacja: ul. Podwale, Wrocław

projektowana powierzchnia: 70 m2

zdjęcia: Maciej Lulko

opracowanie: Wiola Imiolczyk

Taras przy kamienicy
Taras przy kamienicy

Komentarze

*

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!