Park

Projekt zagospodarowania parku przy ul. Botewa w Warszawie

Zaniedbany zagajnik na Białołęce już niebawem przekształcony zostanie w kameralny park miejski. Zwycięski projekt parku przygotowała pracownia RS Architektura Krajobrazu.

Zaniedbany zagajnik na Białołęce już niebawem przekształcony zostanie w kameralny park miejski. Zwycięski projekt parku przygotowała pracownia RS Architektura Krajobrazu. 

Projekt parku przy ulicy Botewa w Warszawie

Do tej pory przy ul. Christo Botewa na Białołęce znajdował się blisko dwuhektarowy, dziki zagajnik. Miasto zdecydowało rozpisać konkurs na koncepcję rewitalizacji terenu, a w wyniku głosowania wyłoniony został zwycięski projekt autorstwa pracowni RS Architektura Krajobrazu w składzie: Dorota Rudawa, Patryk Zaręba, Joanna Karlikowska, Patrycja Raróg, Kinga Olszewska oraz Agnieszka Gasparska. Podstawowym założeniem projektowym było zachowanie istniejącego drzewostanu, który posłużył architektom jako matryca dla wyznaczenia poszczególnych stref parkowych.

Nieurządzony, zadrzewiony teren zieleni otoczony jest przez zwartą i wciąż rozrastającą się zabudowę mieszkaniową, co decyduje o potencjale zagajnika. Fakt, że do tej pory na terenie parku nie występują żadne formy zagospodarowania sprzyjającego aktywności sprawia, że teren ten charakteryzuje wysoka wartość przyrodnicza. Projektanci w sposób bardzo ostrożny wprowadzali nowe elementy zagospodarowania, dbając o zachowanie istniejącego charakteru miejsca. 

Projekt parku przy ulicy Botewa w Warszawie

Strefy funkcjonalne w parku

Na projektowanym terenie można wyróżnić kilka stref. Pierwsza z nich, czyli część północno-wschodnia, znajdująca się od strony ul. Myśliborskiej, stanowi najintensywniej zagospodarowaną część parku. Zaproponowane zostały tutaj drewniany placyk, stanowiący miejsce wydarzeń sąsiedzkich, z żyjącą kopułą wierzbową. Placyk sąsiadować ma ze schodami tworzącymi formę widowni. Dalej pojawia się rozległa polana rekreacyjna, z wierzbowymi altanami, wypożyczalnią książek i wyposażeniem wypoczynkowym. W strefie tej znajdziemy również rejon placów zabaw oraz ogrody bylinowe i sensoryczne.

Centralna część parku to obszar o niewielkiej ingerencji projektowej, w obrębie którego zakłada się szczególną ochronę wartości przyrodniczych. Wykorzystano tutaj naturalne ukształtowanie terenu, tworząc w jednym z zagłębień ostoję płazów, w drugim zaś pozostawiając naturalną łąkę. Tutaj też znaleźć się mają elementy sprzyjające owadom – ule czy nasadzenia roślin miododajnych. 

Projekt parku przy ulicy Botewa w Warszawie

Pawilon parkowy

W projekcie parku w części południowo-zachodniej, położonej wzdłuż ulicy Światowida, znajduje się wielofunkcyjny, dwukondygnacyjny pawilon parkowy. Przed pawilonem założony został taras, częściowo nadwieszony ponad zbiornikiem wodnym. W sąsiedztwie pawilonu przewidziano murawę rekreacyjną oraz przestrzeń dla warsztatów zewnętrznych. Wyznaczone zostały także potencjalne miejsca dla ogródków społecznych.

Pawilon na rzucie elipsy o powierzchni zabudowy wynoszącej 173 m2 ma w dużej mierze przeszklone elewacje. To dzięki nim wnętrza obiektu otwierają się na otaczający teren parkowy. Pełne fragmenty elewacji pokryte są lamelami drewnianymi. Na parterze przewidziana została kawiarnia wraz z rozległą częścią konsumpcyjną. Na piętrze wydzielono przestrzeń wystawienniczo-warsztatową. Na dachu obiektu zaproponowano montaż paneli fotowoltaicznych oraz założenie zielonego dachu.

Pawilon w parku przy ulicy Botewa w Warszawie

Projekt zagospodarowania parku przy ul. Botewa w Warszawie – metryczka projektu

typ projektu: park miejski

inwestor: miasto Warszawa

pracownia: RS Architektura Krajobrazu

zespół projektowy: Dorota Rudawa, Patryk Zaręba, Joanna Karlikowska, Patrycja Raróg, Kinga Olszewska, Agnieszka Gasparska

projekt: 2019

lokalizacja: ul. Ch. Botewa, Warszawa

projektowana powierzchnia: ok. 2 ha

opracowanie: Wiola Imiolczyk

Komentarze

*

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!