Punkt widokowy

Taras widokowy nad rzeką Gauja

Ścieżka oraz taras widokowy nad rzeką Gauja na Łotwie to doskonały przykład tego, jak kameralna architektura może wpisać się w naturalny krajobraz.

Ścieżka oraz taras widokowy nad rzeką Gauja na Łotwie to doskonały przykład tego, jak kameralna architektura może wpisać się w naturalny krajobraz.

Ścieżka i taras widokowy nad rzeką

Ścieżka oraz taras widokowy powstał na terenie parku Atputas w Valmiera. Niewielką miejscowość na północy Łotwy przecina rzeka Gauja i to właśnie nad nią zlokalizowana została okrągła, drewniana konstrukcja. Władze miasta postanowiły podarować mieszkańcom miejsce, które stałoby się charakterystyczne dla okolicy. Za projekt ścieżki oraz tarasu odpowiedzialna jest pracownia DJA z Rygi, na czele z architektami Didzis Jaunzems i Juta Davidovska.

Ścieżka i taras widokowy nad rzeką

Organiczna architektura

Zaprojektowana ścieżka oraz taras widokowy stanowią doskonały element kompozycyjny krajobrazu. Żwirowa aleja dla pieszych stopniowo zamienia się w leśną ścieżkę, by ostatecznie ewoluować do formy drewnianego podestu, prowadzącego na taras widokowy. Forma okrągłej konstrukcji w kaskadowy sposób wznosi się, tworząc nieregularne kształty, które nawiązywać mają do linii brzegowej rzeki. Powstała w ten sposób ławka, na której można przysiąść i obserwować przyrodę. Część bliższa brzegu wspina się naturalnie, przekształcając w tylnej części w przestrzeń odpoczynku w formie leżaka.

Architekci, którzy projektowali drewnianą konstrukcję, brali pod uwagę szereg obostrzeń. Taras wyniesiony został ponad grunt ze względu na usytuowanie całego założenia na terenie podmokłym. Ponadto okrąg zaprojektowany został w taki sposób, aby jego krzywizna odpowiadała promieniowi skrętu pojazdu ratunkowego w razie sytuacji awaryjnej.

Ścieżka i taras widokowy nad rzeką

Drewniana konstrukcja tarasu

Taras wykonany został z rosnących w okolicy sosen, które zostały wycięte z powodu choroby drzew. W konstrukcji wykorzystane zostały także betonowe płyty umieszczone od dołu tarasu. Wykończenie tarasu stanowią deski modrzewiowe o specjalnej, antypoślizgowej strukturze zewnętrznej. Wewnątrz okrągłego kształtu nasadzone zostały liczne rośliny kwitnące, których zadaniem jest przyciąganie owadów zapylających. W ten sposób architektom udało się uzyskać efekt wielkiej donicy wypełnionej kwiatami.

Drewniany taras to miejsce, z którego przyjemnie można obserwować rzekę w ciągu dnia, ale także wieczorami. Wzdłuż 100-metrowej ścieżki organicznie zmieniającej się w ring tarasu, zamontowane zostały latarnie, które oświetlają przestrzeń. Ścieżka wyposażona została także w poręcz, a sam łagodny kąt wznoszenia sprawia, że projekt dobrze wpisuje się w ideę projektowania uniwersalnego, z którego korzystać może każdy.

Ścieżka i taras widokowy nad rzeką

Architektura dla ludzi czyli taras widokowy nad rzeką Gauja – metryczka projektu

typ projektu: taras widokowy

inwestor: miasto Valmiera

pracownia: DJA - Didzis Jaunzems i Juta Davidovska

realizacja: 2019

lokalizacja: Valmiera, Łotwa

zdjęcia: Eriks Bozis

opracowanie: Wiola Imiolczyk

Ścieżka i taras widokowy nad rzeką
Ścieżka i taras widokowy nad rzeką

Komentarze

*

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!