Publiczne

Kolejny Plac na Glanc czyli podwórko na nowo

To już 10-te katowickie podwórko, które przeszło metamorfozę w ramach akcji Plac na Glanc. Społeczna inicjatywa udowadnia, że mieszkańcy mają wpływ na wygląd ich najbliższej przestrzeni

To już 10-te katowickie podwórko, które przeszło metamorfozę w ramach akcji Plac na Glanc. Społeczna inicjatywa udowadnia, że mieszkańcy mają wpływ na wygląd ich najbliższej przestrzeni

Kolejny Plac na Glanc przy ul. Dyrekcyjnej w Katowicach

Projekt Plac na Glanc realizowany jest od 2013 roku. W ciągu tych siedmiu lat mieszkańcy Katowic przeorganizowali przestrzeń aż dziesięciu podwórek. W poprzednich edycjach metamorfozę przeszło między innymi podwórko przy ulicy Powstańców, które nagrodzone zostało w konkursie Polski Krajobraz 2017 w kategorii przestrzeń publiczna. W tym roku reorganizacji uległo podwórko przy ulicy Dyrekcyjnej 3, zlokalizowane w samym centrum miasta. W przestrzeni pojawiły się elementy małej architektury, zieleń, a nawet nieduży plac zabaw dla najmłodszych.

 

Plac na Glanc Katowice ul. Dyrekcyjna

Społeczna partycypacja

W projekcie Plac na Glanc chodzi przede wszystkim o zaktywizowanie mieszkańców miasta, choć – co pokazują kolejne edycje konkursu – uczestnicy nie potrzebują do tego dużej zachęty. Katowiczanie z dużym zapałem biorą udział w projekcie, zgłaszając kolejne zaniedbane przestrzenie i uczestnicząc w ich projektowaniu. Po zgłoszeniu takiego podwórka, jurorzy udają się na miejsce dokonując wizji lokalnej i wybierając najbardziej potrzebującą przestrzeń miejską.

Pomysłodawcą projektu jest Grzegorz Layer, który uważa, że dobra przestrzeń publiczna może być zaaranżowana tylko dzięki aktywnej partycypacji społecznej. W tym roku metamorfoza prowadzona była w ramach nowej formuły. Projekt placu przy ulicy Dyrekcyjnej powstał w ramach interdyscyplinarnych warsztatów, w których brali udział studenci i absolwenci kierunków projektowych i społecznych.

Uczestnicy warsztatów zastanawiali się, w jaki sposób można odnowić przestrzeń podwórka tak, by stworzyć miejsce sprzyjające sąsiedzkim spotkaniom i wspólnemu spędzaniu czasu. W ramach warsztatów powstały makiety, na których projektanci testowali różne rozwiązania. Ostatecznie udało się wyłonić zwycięski projekt, który został zrealizowany przy aktywnym współuczestnictwie mieszkańców. Wspólne sadzenie roślin i wykonywanie elementów zagospodarowania placu stanowiło pierwszy krok ku stworzeniu sąsiedzkiej, przyjaznej przestrzeni.

Plac na Glanc Katowice ul. Dyrekcyjna

Plac dla każdego

Chociaż plac jest nieduży, bo mierzący zaledwie 90 m2, w jego przestrzeni udało się wydzielić strefę zabaw dla dzieci, przestrzeń wypoczynku, zieleń i zbiornik na wodę deszczową. Na placu wygospodarowano także osłoniętą przestrzeń na śmietniki. Przestrzeń placu rozweselają wyraziste kolory, a także ciekawie poprowadzona geometria całego założenia. Posadzkę tworzą kolorowe łuki i okręgi, które kontynuowane są poprzez formy segmentów obsadzonych roślinami. Uzupełnieniem kompozycji placu są lampy w formie świecących kul, swobodnie rozmieszczone pośród roślinności.

Plac na Glanc Katowice ul. Dyrekcyjna

Kolejny Plac na Glanc czyli podwórko przy ul. Dyrekcyjnej w Katowicach – metryczka projektu

typ projektowanej przestrzeni: podwórko miejskie

inwestor: Instytucja Kultury Katowice Miasto Ogrodów

projektanci: Ewa Wandel, Kasper Banasik, Martyna Idasiak, współpraca autorska: Grzegorz Layer

realizacja: 2019

lokalizacja: Ul. Dyrekcyjna 2, Katowice

projektowana powierzchnia: 90 m2

zdjęcia: A. Ławrywianiec

opracowanie: Wiola Imiolczyk

Plac na Glanc Katowice ul. Dyrekcyjna
Plac na Glanc Katowice ul. Dyrekcyjna
Plac na Glanc Katowice ul. Dyrekcyjna
Plac na Glanc Katowice ul. Dyrekcyjna
Plac na Glanc Katowice ul. Dyrekcyjna
Plac na Glanc Katowice ul. Dyrekcyjna

Komentarze

*

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!