Zbiornik wodny

Jeziorko Nowowiejskie w Sopocie na nowo

Przez lata czekające na zaadaptowanie swojego potencjału, sopockie Morskie Oko wreszcie doczeka się rewaloryzacji. Miejsce to ma sprzyjać prowadzeniu zdrowego trybu życia, ale też promowania kultury i sztuki

Przez lata czekające na zaadaptowanie swojego potencjału, sopockie Morskie Oko wreszcie doczeka się rewaloryzacji. Miejsce to ma sprzyjać prowadzeniu zdrowego trybu życia, ale też promowania kultury i sztuki

Projekt Morskie oko w Sopocie

Jeziorko Nowowiejskiego znajduje się w Dolinie Prątki i jest ono największym zbiornikiem wodnym w Sopocie. Powstało w latach trzydziestych ubiegłego stulecia w zlewni dawnych potoków Kowalnia, Wiejski i Środkowy. Od słynnej ulicy Bohaterów Monte Cassino Morskie Oko dzieli zaledwie 700 m pieszej wędrówki. Teren okalający jezioro posiada ogromny, niewykorzystany potencjał, który w końcu doczekać się ma wyeksponowania. Projektem rewaloryzacji i adaptacji terenu zajął się architekt krajobrazu Marek Rzepnikowski z gdańskiej pracowni Rzepart.

W projekcie wykorzystane zostały naturalne walory Morskiego Oka, którym projektant postanowił nadać nowe oblicze. W trakcie prac nad miejscem opracowania uwzględnione zostały stan obecny oraz panujące tam warunki naturalne, jak ukształtowanie terenu oraz obecny zbiornik wodny. Głównym założeniem, które zostało jasno wyznaczone już na samym początku, było zaprojektowanie przestrzeni bogatej w podkreślony walor naturalny, zakomponowanej z nowoczesnymi trendami światowej architektury.

 W obrębie jeziora znajdują się liczne drzewa oraz rośliny, dające efekt kameralnej, otulonej zielenią przestrzeni. Pośrodku niej znajduje się staw, który przecięty ma zostać drewnianym pomostem łączącym jego dwa skrajne punkty. Pośrodku zamontowana ma zostać kładka wyposażona w ławę, całość zaś uzupełniać będzie poprowadzony system iluminacji zamontowany w pochwycie. W przestrzeni wokół jeziora pojawią się układy ścieżek i trawników. Zaprojektowana została także zieleń urozmaicająca ekosystem, w tym turzyce, miskanty, pałki szerokolistne czy kosańce.

 

Projekt Morskie oko w Sopocie

Pawilon dla sztuki w Morskim Oku w Sopocie

Zielona przestrzeń Sopotu służyć ma nie tylko rekreacji na świeżym powietrzu. Istotnym elementem całej koncepcji jest dwukondygnacyjny pawilon, który stanąć ma w sąsiedztwie jeziora. W budynku mają odbywać się liczne wernisaże, warsztaty i wykłady, a jego podstawowym założeniem ma być promowanie szeroko pojętej kultury. W ten sposób Sopot zyska nowe, unikatowe centrum kultury i sztuki. Pawilon ma zostać zaprojektowany w taki sposób, aby możliwe było całoroczne prowadzenie spotkań w jego wnętrzu.

Sama bryła pawilonu odpowiadać ma obecnym trendom w architekturze. Prosta bryła będzie w dużej mierze przeszklona, dzięki czemu przebywający wewnątrz będą mogli obserwować zieleń za oknami. Przeskalowana górna kondygnacja potęgować będzie efekt lekkości formy nawiązującej do modernistycznych realizacji.

Adaptowana przestrzeń wyposażona zostanie w liczne elementy małej architektury, takie jak ławki, kosze na śmieci czy latarnie. Te ostatnie, jak i liczne elementy oświetlenia LED, zapewnią efektowną iluminację terenu oraz wprowadzą przyjemny, kameralny klimat w przestrzeni.

Morskie Oko na nowo czyli rewaloryzacja Jeziorka Nowowiejskiego w Sopocie – metryczka projektu

typ projektowanej przestrzeni: park

inwestor: Miasto Sopot

pracownia: Marek Rzepnikowski, Rzepart Pracownia Krajobrazu

projekt: 2019

lokalizacja: Dolina Prątki, Sopot

opracowanie: Wiola Imiolczyk

Projekt Morskie oko w Sopocie
Projekt Morskie oko w Sopocie

Komentarze

*

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!