Ogrody Prywatne

Dzika geometria ogrodu w Kaliforni

Ogród jest położony na ponadhektarowej działce w obrębie 40 hektarowego rezerwatu na górze Sonoma. Umiejętnie połączono w nim geometrię z ekologią

Ogród jest położony na ponad hektarowej działce w obrębie 40 hektarowego rezerwatu na górze Sonoma. Umiejętnie połączono w nim geometrię z ekologią

Ogród ekologiczny z geometrią

Plan zagospodarowania terenu jest inspirowany wieloletnim doświadczeniem spędzania w tym miejscu wakacji. Uwzględniono w nim wykorzystanie potencjału przestrzeni zewnętrznych, przylegających do działki, jednocześnie ukrywając przed wzrokiem, pod skośnymi zboczami, pojazdy mechaniczne.

Podejście do terenu prowadzi krętą drogą żwirową w górę, wzdłuż łagodnie nachylonego terenu, otoczonego po obu stronach przez zróżnicowany krajobraz dębowych zagajników, zagłębień pełnych paproci lub trawiastych łąk.

Naturalna brama odsłania widok na nieruchomość. Elementy terenu są zorganizowane wzdłuż zagajników wiecznie zielonego dębu (Quercus agrifolia). Dwie małe struktury "weeHouse", łączące ścieżki i schody, basen, zewnętrzny grill, ścianę prywatności i miejsce do siedzenia są starannie rozmieszczone i wyrzeźbione, otoczone zasianymi trawnikami lokalnych odmian. Z pomieszczeń mieszkalnych, zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych, roztacza się wspaniały widok na dolinę Matanzas Creek. Dalej, pod górę znajduje się mały sad i ogród, które są położone w dobrze nasłonecznionych miejscach.

Ogród ekologiczny z geometrią

Wykorzystane w realizacji materiały to naturalny kamień, stal kortenowska i beton architektoniczny. Świetnie współgrają one z naturalnym, pięknie i ekologicznie utrzymanym terenem. Precyzyjnie wykonana, betonowa ściana z widocznymi śladami deskowania oddziela strefę komunikacji od strefy relaksu, ruch mechaniczny od ruchu pieszego, wskazuje szeroki wjazd do serca obiektu.

Tam znajduje się kuchnia na wolnym powietrzu, basen, wybrukowany dziedziniec i tarasowy trawnik. Każdy materiał jest dobrany w taki sposób, żeby miękkie, twarde, teksturowane lub płynne powierzchnie zapewniały maksymalny kontrast z ogólną estetyką przestrzeni, uspokajając i kojąc zmysły. Aby złagodzić geometryczny, racjonalny charakter przestrzeni, pozostawiono na środku trawnika samotne, starzejące się drzewo oliwne. Dęby i trawy na krawędziach działki łączą zaprojektowaną, racjonalną interwencję z naturą.

Ogród ekologiczny z geometrią

Mały basen posiada niebiesko-kamienne otoczenie i tak dobrane detale, aby powiększyć lustrzaną powierzchnię wody, która odbija sąsiednie dęby i pochmurne niebo. Basen jest możliwie ukryty przed wzrokiem.

Za pomieszczeniami mieszkalnymi znajduje się parking, który jest zakotwiczony w zboczu wzgórza oraz ukryty za betonową ścianą. Zardzewiałe stopnie stalowe wzdłuż tylnej części ściany podążają za ścianą oporową, która ochrania samotny dąb przy wejściu do części mieszkalnej. Te elementy znajdują się poniżej małego sadu owocowego i ogrodu, które są ogrodzone prostą, zardzewiałą siatką rolniczą dla osłony przed zwierzętami.

Wybór nasadzeń maksymalnie zminimalizowano i skoncentrowano w pobliżu ogrodu. Były to m.in. drzewa oliwne i jabłonie, turzyca Berkeley, agawy Parry's, kostrzewa karłowata i rozmaryn. Duża część terenu została zasadzona rodzimymi trawami i dziko rosnącymi kwiatami, które są koszone po dojrzewaniu, dla zminimalizowania ryzyka pożarów.

 

Projekt: Hocker Design Group

Lokalizacja projektu: Góra Sonoma, Sonoma, Kalifornia

Projekt: 2017

Realizacja: 2018

Komentarze

*

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!