Publiczne

Naturalistyczny plac zabaw w Parku Złotnickim we Wrocławiu

Plac zabaw, który imitować ma średniowieczną osadę – oto pomysł na zagospodarowanie terenu w Parku Złotnickim we Wrocławiu. Za niecodzienną koncepcją stoi pracownia architektury krajobrazu IKROPKA

Plac zabaw, który imitować ma średniowieczną osadę – oto pomysł na zagospodarowanie terenu w Parku Złotnickim we Wrocławiu. Za niecodzienną koncepcją stoi pracownia architektury krajobrazu IKROPKA

Złotnicki ogródek we Wrocławiu

Projekt naturalistycznego placu zabaw o średniowiecznym charakterze powstał na zlecenie Zarządu Zieleni Miejskiej we Wrocławiu w ramach Wrocławskiego Budżetu Obywatelskiego 2018. Teren opracowania znajduje się w Parku Złotnickim, gdzie zlokalizowane są relikty dwóch gródków stożkowatych. Architekci z pracowni IKROPKA wykazali się wyjątkowym podejściem do przestrzeni miejskiej i zieleni.

Zamiast kolorowych, agresywnie wyłaniających się spośród drzew przyrządów, projektanci zaproponowali wyjątkowe miejsce zabaw, integralnie współgrających z otoczeniem. Wszystko to dzięki naturalnym materiałom wykorzystanym w projekcie, które nie tylko wpisują się w krajobraz, ale też nawiązują do epoki.

Złotnicki ogródek we Wrocławiu

Przygotowanie projektu placu zabaw we Wrocławiu

Praca nad nową koncepcją przestrzeni rozpoczęła się od inwentaryzacji dendrologicznej oraz analizy sytuacji miejsca. Architekci wzięli pod uwagę padanie cienia, kompozycję przestrzenną oraz rys historyczny. Znajdujące się na terenie parku gródki stożkowate, z których jeden ma metrykę wczesnośredniowieczną, zainspirowało projektantów do stworzenia placu zabaw, który imitować miał sposób funkcjonowania średniowiecznych społeczności skupionych w grodziskach. Całość placu zabaw opracowana została w taki sposób, aby dzieci samodzielnie mogły wymyślać sposoby zabawy w oparciu o zastane elementy.

Plac zabaw, który imitować ma średniowieczną osadę

Plac zabaw niczym średniowieczna wioska

W przestrzeni placu zabaw wyróżnione zostały wyraźne strefy. Dwie z nich otoczono ziemnymi wałami, przypominającymi umocnienia średniowiecznych grodzisk. Do jednego z grodów prowadzi drewniany trap w postaci podestu z miejscem na drzewo. Pośrodku znajduje się wieża do wspinaczki, huśtawka „ptasie gniazdo”, a także sekretne tunele biegnące w dwóch miejscach przez wały.

W strefie dla najmłodszych znaleźć się mają trony dla najważniejszych osobistości grodu oraz siedziska dla pozostałych członków królewskiej gwardii. Do sali tronowej poprowadzony został tunel wierzbowy. Tutaj też znajduje się karuzela oraz tor przeszkód. W przestrzeni placu zabaw znajdziemy także krąg mocy, czyli obiekt ułożony z polnych kamieni, nawiązujący do wierzeń Słowian. Dodatkowymi elementami są bujaki w kształcie owiec oraz dzików.

Plac zabaw jak średniowieczna osada

Plac zabaw z drewna i kamieni

Aby założenie było spójne, konieczne było wykorzystanie materiałów, które nawiązywałyby do epoki. Należą do nich drewno, głazy oraz wiklinowe płoty, które doskonale wpisują się w naturalistyczny charakter przestrzeni. W nawierzchni placu zabaw użyto technologii przepuszczalnych. Zastosowano tam materiały mineralne, korę oraz nawierzchnię żwirową. Tak zaaranżowana przestrzeń wrocławskiego placu zabaw daje nieskończone możliwości gier dzieciom, których wyobraźnia przecież nie zna granic.

 

Plac zabaw jak średniowieczna osada
Plac zabaw jak średniowieczna osada

Komentarze

*

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!