Publiczne

Zagospodarowanie terenu Muzeum Śląskiego w Katowicach

Chociaż nowa siedziba Muzeum Śląskiego działa już od kilku lat, władze placówki prowadzą kolejne prace rewitalizacji tego obszaru. Projekt zagospodarowania centralnej i wschodniej części terenu po dawnej kopalni Katowice doceniony został przez Towarzystwo Urbanistów Polskich.

Chociaż nowa siedziba Muzeum Śląskiego działa już od kilku lat, władze placówki prowadzą kolejne prace rewitalizacji tego obszaru. Projekt zagospodarowania centralnej i wschodniej części terenu po dawnej kopalni Katowice doceniony został przez Towarzystwo Urbanistów Polskich.

Zagospodarowanie terenu Muzeum Śląskiego w Katowicach

Muzeum Śląskie w Katowicach jeszcze kilka lat temu mieściło się w niedużym budynku w bezpośredniej bliskości Rynku. Kiedy w 2015 roku zakończono prace budowlane na terenie dawnej kopalni Katowice, znaczna część zbiorów przeniesiona została w przestrzeń wystawienniczą mieszczącą się pod ziemią. W sąsiedztwie nowej siedziby muzeum pojawiały się kolejne obiekty kulturalne, tworząc tak zwaną Strefę Kultury, które obecnie prężnie działa w mieście.

Prace na terenie pokopalnianym wciąż jeszcze trwają, a kolejne historyczne obiekty przechodzą stopniowo rewitalizację. W 2017 roku oddana została następna część terenu muzeum - budynki Łaźni Głównej oraz Stolarni wraz z ich otoczeniem. Projekt zagospodarowania centralnej i wschodniej części parceli doskonale wpisuje się w zrealizowane do tej pory założenie, a jego walory funkcjonalne i estetyczne docenione zostały również przez Towarzystwo Urbanistów Polskich.

Zagospodarowanie terenu Muzeum Śląskiego w Katowicach
Widok budynku Stolarni przed modernizacją

Rewitalizacja zabytkowych obiektów Muzeum Śląskiego

Prace zakończone w 2017 roku mogły mieć miejsce dzięki wsparciu udzielonego z funduszy norweskich i funduszy EOG oraz środków krajowych przyznanych w ramach projektu pod nazwą “Rewitalizacja zabytkowych budynków Łaźni Głównej i Stolarni wraz z przyległym terenem dawnej kopalni Katowice i budową niezbędnej infrastruktury na potrzeby Muzeum Śląskiego w Katowicach”.

Kolejne zmiany, jakie mają miejsce na terenie dawnej kopalni, dobrze wpisują się w ideę kompleksowego projektowania przestrzennego. Wszystkie prace prowadzone są w oparciu o źródła historyczne, dzięki czemu obiekty zachowują swój dawny charakter.

Budynek Stolarni zbudowany został na początku XX wieku w najstarszej części zabudowy zakładu. Ze względu na funkcję, jaką pełniła, Stolarnia stanowiła ważny elementu układu kompozycyjno-przestrzennego całego założenia. Dwukondygnacyjny obiekt zaadaptowano na potrzeby muzealno-dydaktyczne. Dodatkowo na parterze budynku znalazła się restauracja Moodro.

Wolnostojący obiekt łaźni głównej o cechach neogotyckich był nieużytkowany od czasu zamknięcia kopalni, co spowodowało poważne spękania i zawilgocenia. Po rewaloryzacji budynek zaadaptowany został na funkcję wystawienniczo-biurową, która wraz z odpowiednim zapleczem technicznym przystosowana jest także do organizacji większych eventów oraz koncertów.

Zagospodarowanie terenu Muzeum Śląskiego w Katowicach

Zagospodarowanie terenu Muzeum Śląskiego - metryczka projektu

 Typ projektowanej przestrzeni: obszar muzeum

Inwestor: Muzeum Śląskie w Katowicach

Projekt: P.A. NOVA

Realizacja: 2017

Lokalizacja: Katowice

Projektowana powierzchnia: 2251 m2

Opracowanie: Wiola Imiolczyk

Fot. Muzeum Śląskie

Komentarze

*

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!