Projekty

Projekt Pawilonu Wiosny w parku Vondelpark w Amsterdamie

Jest się czym chwalić! Polskie studentki uhonorowane zostały w międzynarodowym konkursie urbanistyczno-architektonicznym. Ich projekt Pawilonu Wiosny doceniony został przez jury konkursu, którego założeniem było stworzenie wielofunkcyjnego pawilonu w parku w sercu Amsterdamu.

Jest się czym chwalić! Polskie studentki uhonorowane zostały w międzynarodowym konkursie urbanistyczno-architektonicznym. Ich projekt Pawilonu Wiosny doceniony został przez jury konkursu, którego założeniem było stworzenie wielofunkcyjnego pawilonu w parku w sercu Amsterdamu.

Konkurs na wiosenny pawilon w parku Vondelpark w Amsterdamie okazał się doskonałą okazją do wykazania się wyjątkowym zrozumieniem zagadnienia współistnienia ludzi i przyrody. Dwie studentki z Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu - Emilia Dzięgielewska i Alicja Maculewicz zaprojektowały wyjątkową bryłę, która miała stanowić wspólny mianownik dla świata ludzi, przyrody i architektury. Efekt pracy został doceniony przez jury konkursu, które przyznało autorkom projektu zaszczytne 3. miejsce.

wyniki konkursu

Założeniem konkursu było stworzenie pawilonu, który miał stać się kulturalnym i wypoczynkowym punktem odniesienia zarówno dla mieszkańców Amsterdamu, jak i turystów. Przestrzeń miała być zintegrowana z naturalnym środowiskiem parku, a istotnym wymogiem była możliwość dostosowania jej do zróżnicowanego programu aktywności.

wyniki konkursu

Uchwycona idea wiosny

Pawilon Wiosny autorstwa studentek zamyka w sobie esencję pory roku, która kojarzona jest z wybudzeniem się i rozkwitem. Autorki projektu zainspirowały się wyjątkowym cyklem życia parku Vondelpark, do którego przeznaczony został pawilon. Ten najpopularniejszy zielony obszar Amsterdamu zajmuje 47 ha powierzchni i zlokalizowany jest w centrum miasta, które uchodzi za jedno z najbardziej zielonych w Europie. Drzewa w parku co 70 lat są wycinane i zastępowane nowymi, młodymi okazami. Jest to zabieg konieczny, wynikający z obecnego tam mocno podmokłego terenu. Ten niekończący się cykl umierania i rodzenia się stał się punktem wyjścia całego założenia.

Autorki postanowiły otoczyć jedno z drzew parku pierścieniem wiecznej wiosny - tzw. “Eternal spring”. Nie stanowi on zamkniętej przestrzeni. Wręcz przeciwnie - przypomina on ażurową szklarnię, która otwarta jest na ludzi. Wewnątrz pierścienia zachowana została zastana tam zieleń. W ciepłych okresach zieleń jest otwarta i wylewa się ze szklanych struktur. Podczas zimy struktury te zamykane są, chroniąc tym samym rośliny przed mrozem, by ponownie świętować swoje otwarcie z początkiem wiosny.

wyniki konkursu

Przestrzeń ta dostępna jest dla ludzi przez cały rok. Rośliny w “szklarniach” stanowią trwający pomnik życia przyrody. Są również świadkiem naturalnego cyklu, przez który każdego roku przechodzi znajdujące się w centrum założenia drzewo. Projekt Pawilonu Wiosny urzeka zarówno dobrze przemyślanymi funkcjami przestrzeni, jak i wyjątkowym zrozumieniem problemu i spojrzeniem na przyrodę.

Temat został zrealizowany w I Pracowni Architektury Wnętrz na Wydziale Architektury Wnętrz i Scenografii pod kierunkiem prof. dr. hab. Janusza Stankowskiego i mgr Oriany Tyll.

wyniki konkursu

Projekt Pawilonu Wiosny w parku Vondelpark w Amsterdamie - metryczka projektu

Typ projektowanej przestrzeni: mała architektura
Projekt: Emilia Dzięgielewska i Alicja Maculewicz
Data powstania: 2019
Opracowanie: Wiola Imiolczyk

Komentarze

*

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!