Polska

Strefa dla mieszkańców czyli plac w Górze Puławskiej

Dobra architektura nie musi być domeną jedynie dużych miast. Coraz częściej zagląda ona do mniejszych miejscowości, gdzie równie dobrze spełniać może swoją funkcję. W tym przypadku dobry design zagościł w sercu niewielkiej miejscowości Góra Puławska.

Dobra architektura nie musi być domeną jedynie dużych miast. Coraz częściej zagląda ona do mniejszych miejscowości, gdzie równie dobrze spełniać może swoją funkcję.

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Webinarium Semmelrock: Łatwe i szybkie projektowanie nawierzchni twardych w programie Vectorworks

W tym przypadku dobry design zagościł w sercu niewielkiej miejscowości Góra Puławska. Władze gminy postanowiły podarować mieszkańcom miejsce spotkań i rekreacji poprzez rewitalizację niezagospodarowanego wcześniej fragmentu centrum miasteczka. Zadanie to powierzone zostało architektom z pracowni 3XA z Wrocławia.

Plac dla każdego

Plac zajmuje powierzchnię 1325 m2 i zlokalizowany jest poniżej ulicy Radomskiej. Takie usytuowanie zapewnia przestrzeni kameralną atmosferę i odizolowanie od ruchliwych arterii. Dla projektantów i inwestora kluczowe znaczenie miało zróżnicowanie funkcjonalne aranżowanego placu. Miała to być przestrzeń dla każdego, pozwalająca zarówno na odpoczynek w otoczeniu małej zieleni, jak i rekreację. Funkcjom tym służą liczne elementy małej architektury, takie jak zadaszone altany wraz ze stolikami i siedziskami czy podestowe ławki. Elementy te wykonane zostały ze stali kortenowskiej, uzupełnieniem jest natomiast jasno wybarwione dębowe drewno siedzisk ławek.

Zieleń, która ożywia 

Projekt placu uzupełnia zieleń urządzona. Po obu stronach centralnej osi kompozycji znalazły miejsce liczne brzozy oraz ozdobne krzewy. Istotnym elementem są także kwadratowe rabaty podwyższone zbite będące przedłużeniem podestów ławek. Znajdująca się powyżej placu skarpa obsadzona została ozdobną roślinnością, która formuje różnokolorowe pasy. Zielone elementy ożywiają przestrzeń placu, posiadającego w dużej mierze betonową nawierzchnię. 

Przestrzeń zaaranżowana została w nowoczesnej stylistyce. Decyduje o tym zarówno regularnie rozmieszona zieleń, jak i nowoczesne, geometryczne formy małej architektury. W taki projekt doskonale wpisuje się minimalistyczne oświetlenie w postaci wysokich, smukłych latarni i lamp. Również one, podobnie jak stojaki rowerowe i kosze na śmieci wykonane zostały ze wspomnianej wcześniej stali kortenowskiej o przyjemnej, rdzawej barwie. Na placu nie mogło zabraknąć także tablic informacyjnych, na których umieszczane są liczne informacje o regionie i odbywających się okolicznych wydarzeniach.

Strefa dla mieszkańców czyli plac w Górze Puławskiej - metryczka projektu 

Projekt: 3XA / www. 3xa.pl
Inwestor: Gmina Puławy
Realizacja: 2014
Lokalizacja: Góra Puławska
Powierzchnia: 1325 m2

Opracowanie: Wiola Imiolczyk

Komentarze

*

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!