Świat

Stacja Tenri w Japonii

Stacja Tenri – to jeden z elementów centrum przesiadkowego o regionalnym znaczeniu. Tenri w prefekturze Nara na południowym wschodzie Japonii wzbogaciło się w rozbudowany węzeł przesiadkowy z dużymi parkingami rowerowymi i samochodowymi, przystankami kolejowymi i autobusowymi.

Stacja Tenri – to jeden z elementów centrum przesiadkowego o regionalnym znaczeniu. Tenri w prefekturze Nara na południowym wschodzie Japonii wzbogaciło się w rozbudowany węzeł przesiadkowy z dużymi parkingami rowerowymi i samochodowymi, przystankami kolejowymi i autobusowymi.

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Renowacja ogrodu od Pracowni 4k Karolina Kraska

Choć stacja Tenri ma służyć przede wszystkim transportowi, architekci z pracowni Nendo opracowali wizję budynku dla pasażerów. „To najprawdopodobniej najlepsze miejsce na świecie do spóźnienia się na pociąg” - napisał o tym projekcie magazyn „Wallpaper”. Rzeczywiście, pasażerowie otrzymali tu wyjątkową przestrzeń dla siebie.

Stacja Tenri została bowiem rozbudowana o CoFuFun, duży pawilon, który już samą swoją formą zwraca uwagę, a oferuje masę atrakcji. Poza tradycyjną poczekalnią jest tu kawiarnia, sklepy, kioski, wypożyczalnia rowerów, a także plac zabaw oraz rozległy teren wypoczynkowy, położony zarówno na poziomie ziemi, jak i na dachu budowli.

CoFuFun na stacji Tenri – to zespół obiektów o nietypowych kształtach (założone na planie koła, jedne przypominają rożki, inne zagłębiają się w ziemię na kształt amfiteatru). Budowle mogą przypominać ogromny plac zabaw dla dorosłych, swoja formą odbiegają od tradycyjnych pawilonów z kasami kolejowymi czy nawet kawiarniami. W ten bardzo spójny formalnie kompleks włączono także odpowiednio zaprojektowaną zieleń.

Projekt dla stacji Tenri jest spójny, a jednocześnie oferuje wiele zróżnicowanych przestrzeni. Są tu zielone miejsca do wypoczynku, są otwarte miejsca spotkań, ale i wnętrza, w których można się skryć w wypadku gorszej pogody. A wszystko to ubrane w nietypową, pogodną formę, jakiej mało kto spodziewa się doświadczyć obok węzła przesiadkowego.

Foto: Daici Ano, nendo.jp

Komentarze

*

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!