Polska

Plac na Glanc

Plac na Glanc - cykliczny program rewitalizacji zaniedbanych katowickich podwórek, realizowany przez Instytucję Kultury Katowice Miasto Ogrodów jest odpowiedzią na konkretne potrzeby mieszkańców poprzemysłowego miasta, w którym brakuje przestrzeni budowania sąsiedzkich relacji.

Plac na Glanc - cykliczny program rewitalizacji zaniedbanych katowickich podwórek, realizowany przez Instytucję Kultury Katowice Miasto Ogrodów jest odpowiedzią na konkretne potrzeby mieszkańców poprzemysłowego miasta, w którym brakuje przestrzeni budowania sąsiedzkich relacji.

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Przestrzeń kompleksu biurowego w Gdyni

Miejsca do przebudowy co roku wybierane są w drodze konkursu, do którego swoje podwórka mogą zgłaszać wszyscy mieszkańcy Katowic. Wybór miejsca poprzedza seria wizji lokalnych i spotkań z mieszkańcami. 

Punktem wyjścia projektu była partycypacja społeczna, czyli włączenie przyszłych użytkowników zarówno w proces projektowy jak i samą realizację. Pierwszym etapem prac są spotkania warsztatowe podczas których poznajemy mieszkańców, ich potrzeby i oczekiwania. Razem mierzymy plac i przygotowujemy makietę podwórka, na której testujemy różne rozwiązania. Wspólne sadzenie roślin i wykonywanie elementów zagospodarowania placu integruje mieszkańców i uczy odpowiedzialności za współdzieloną przestrzeń. 

Zdjęcie przed rewitalizacją
Zdjęcie przed rewitalizacją

Podwórko przy ul. Powstańców 4 stanowiło duże wyzwanie przede wszystkim ze względu na stopień zaniedbania oraz zupełny brak zieleni. Zrealizowane elementy odpowiadają potrzebom zarówno starszych jak i młodszych mieszkańców. Projektowana przestrzeń płynnie łączy strefy relaksu, zabawy, zieleni oraz funkcje użytkowe (składowanie odpadów, komunikacja, gromadzenie deszczówki). Istotnym celem projektu jest także pokazanie innym mieszkańcom jak własnoręcznie można zmienić otaczającą przestrzeń, dlatego co roku proponujemy proste, ekologiczne i tanie rozwiązania, wykorzystując również materiały z recyklingu. Uważamy że warto promować dobre praktyki projektowe i zrównoważony rozwój także w mikroskali.

Autorzy projektu: Grzegorz Layer, Ewa Labus, Michał Centkowski
Lokalizacja: ul. Powstańców 4, Katowice, Polska
Powierzchnia: 105 m2
Koszt realizacji: 38 000 PLN
Data projektu: 2016
Data realizacji 2016 

Komentarze

*

Jaro

pawwat

Świetna inicjatywa, architektura + działania obywatelskie. Potrzeba tego więcej, bo sprawdza się wspaniale, tylko skala za mała. W Katowicach tego właśnie potrzebujemy!

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!