Projekty

Projekt parku leśnego w Turczynie

Celem stworzenia koncepcji zagospodarowania Lasu Turczyńskiego (Klepacze) było jego ożywienie oraz wprowadzenie nowych funkcji jednocześnie nie ingerując zbyt przesadnie w naturalny jego charakter.

Celem stworzenia koncepcji zagospodarowania Lasu Turczyńskiego (Klepacze) było jego ożywienie oraz wprowadzenie nowych funkcji jednocześnie nie ingerując zbyt przesadnie w naturalny jego charakter.

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Projekt - ogród Zakosy

Miał się on stać miejscem wypoczynku i rekreacji dla różnorodnych grup mieszkańców okolicznych wsi, miasta Białystok oraz osób przejezdnych.

Założenie wymaga szerokiego otwarcia i powiązania z funkcjami które pełnił analizowany obszar dotychczas dla aktualnych użytkowników oraz stworzenia atrakcyjnego miejsca dla nowych. Główną funkcją wszystkich wprowadzanych założeń projektowych jest przede wszystkim ochrona lasu, a zaliczają się do nich:

- naturalistyczny plac zabaw zlokalizowany na północnym wschodzie lasu stworzony z naturalnych materiałów i roślinności umożliwiającej kreatywny rozwój społeczny i intelektualny dzieci,
- trasy biegowe oraz trasy rowerowe wykonane z naturalnego podłoża biegnące przez całość obszaru,
- dwa parkingi w miejscach nasilonego użytkowania na północy i południu lasu,
- ścieżka zdrowia z punktami ćwiczeniowymi rozmieszczonymi wzdłuż tras biegowych o określonych natężeniach wysiłkowych,
- obszary do jogi i fitnessu w sąsiedztwie atrakcyjnych i spokojnych miejsc w pobliżu ścieżek na optymalnie równym i miękkim podłożu,
- boiska do siatkówki zlokalizowane na południowo- zachodnim skraju lasu na piaszczystym podłożu,- tor crossowy umożliwiający formę bardziej ekstremalnej aktywności fizycznej w północno- zachodniej części lasu z dala od większości uwzględnianych form użytkowania lasu,
- obszar przeznaczony do organizacji eventów w pobliżu domków letniskowych wiat piknikowych, miejsc na grilla i ogniska; wyposażony w przenośne altany, toalety, kosze na śmieci oraz stoliki szachowe zlokalizowany na południowych obrzeżach lasu w sąsiedztwie rzeki Horodnianki,
- murawa napiaskowa objęta ochroną z tablicami informacyjnymi o zbiorowisku roślinnym,
- wieże widokowe umożliwiające oglądanie lasu i okolic z wysokości kilkunastu metrów.

Wykonanie:

mgr inż. arch. kraj. Magdalena Bonifatiuk
mgr inż. arch. kraj. Agnieszka Drywulska
mgr inż. arch. kraj. PAtryk Gniedziejko

Komentarze

*

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!