Cmentarz

Współczesny wygląd cmentarza

W otoczenie kolumbarium projektantka włączyła istniejące pola urnowe. Wykorzystała na nich materiał nawiązujący do użytego w koncepcji kolumbarium. Współczesny wygląd cmentarza to przestrzeń pełna estetyki, wprowadzającą przybyłych w chwilę zadumy i wyciszenia.

Cmentarz to element tkanki miejskiej lub wiejskiej, który nieustannie zwiększa swoją powierzchnię. W projekcie kolumbarium w Poznaniu znaleziono na to rozwiązanie.

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Nowe zagospodarowanie Podzamcza w Lublinie

Główną ideą kierującą współczesnym wyglądem cmentarza jest zminimalizowanie powierzchni pochówków. Mimo nostalgicznego charakteru miejsca można nadać mu bardziej przyjemną dla człowieka atmosferę. Beton lub płyty kamienne to nieuniknione elementy definiujące krajobraz cmentarzy. Znacznie przyjemniej jednak przebywa się w przestronnej przestrzeni pełnej roślinności i docierającego światła. 

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Rewitalizacja rynku we Fromborku

nowoczesny cmentarz
Kolumbarium wraz z polem urnowym

Kolumbaria to odpowiedź na współczesny wygląd cmentarza. Pozwalają przede wszystkim zachować wiele miejsca. Mogą przyjmować również wyjątkową formę architektoniczną, stając się w pewnym stopniu atrakcyjną bryłą przestrzenną porządkującą przestrzeń. Miejsce w kolumbarium jest ograniczone, przez co zmniejsza się liczba przynoszonych wazonów, kwiatów i zniczy. Ujednolica to krajobraz nadając mu wzniosły przekaz.

nowoczesny cmentarz
Kolumbarium z wieczornym oświetleniem

Tymi właśnie kryteriami kierowała się autorka projektu kolumbarium na Miłostowie w Poznaniu. W swej wizji dążyła do ujednolicenia przestrzeni, wprowadzeniu harmonii i zminimalizowaniu miejsca potrzebnego do pochówku. Za dominujący kształt przyjęła koło, będące symbolem długowieczności. Bryła jest otwarta, a mury o różnej dynamice mijają się między sobą tworząc ciekawy efekt kompozycyjny. Obiekt został dostosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych. 

nowoczesny cmentarz
Współczesny wygląd cmentarza w Poznaniu

W otoczenie kolumbarium projektantka włączyła istniejące pola urnowe. Wykorzystała na nich materiał nawiązujący do użytego w koncepcji kolumbarium. Współczesny wygląd cmentarza to przestrzeń pełna estetyki, wprowadzającą przybyłych w chwilę zadumy i wyciszenia.

Autor projektu: Agnieszka Przewozna

Komentarze

*

Lawenda

Prostota budowli, wyrazistość krawędzi murów, niewielkie rozmiary pochówków przypominają o powadze i sztywnych regułach gry jakiej jest śmierć, pokazuje że na ostatniej prostej do Raju jesteśmy tak na prawdę sami. Przechadzający się żałobnicy są jakby pozbawieni możliwości uchwycenia duszy bliskiej osoby przez nienamacalną granicę tu i Tam. Ma to swój urok i sens.

czarnooki-kot

Ciekawe, ale nie przyjmie się w Polsce. Tutaj wszystko działa na zasadzie \"zastaw się a postaw się\"...

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!