Przestrzeń publiczna

Naprzeciw zmianom klimatycznym

Pomysł polega na stworzeniu za pomocą liści palmowych obszaru zacienionego, które będzie trwałym rozwiązaniem do przechowywania żywności  w Al Ain - światowego dziedzictwa UNESCO. Przywrócenie starych koncepcji z wykorzystaniem nowoczesnych innowacji - może być kluczem do zwalczania poszerzających się zmian klimatu.

W związku z rozwojem gospodarki oraz kultury mogłoby się wydawać, że budynki z liści palmowych wyszły z mody. Próbując wrócić do dawnych tradycji - Zjednoczona Konwencja Narodów do zwalczania pustynnienia postanowiła przeciwdziałać zmianą klimatu i zmniejszyć problemy ubóstwa.

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Wielofunkcyjna przestrzeń publiczna

Pomysł polega na stworzeniu za pomocą liści palmowych obszaru zacienionego, które będzie trwałym rozwiązaniem do przechowywania żywności  w Al Ain - światowego dziedzictwa UNESCO. Przywrócenie starych koncepcji z wykorzystaniem nowoczesnych innowacji - może być kluczem do zwalczania poszerzających się zmian klimatu. 

przeciwdziałanie pustynnieniu
fot. Sandra Piesik

Z tradycyjnych, odnawialnych, łatwo dostępnych zasobów w kwestionowanych bardziej ekonomicznie regionów, ludzie mogą stosować te rozwiązania do własnych potrzeb, w tym do przechowywania żywności, schronisk lub lokalnych klinik. 

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Zagospodarowanie przestrzeni przemysłowej

przeciwdziałanie pustynnieniu
fot. Sandra Piesik

Przedstawiona koncepcja to projekt humanitarny, mający na celu rozwój społeczny w krajach biedniejszych, gdzie uprawiane są palmy daktylowe. Założeniem tego projektu jest korzystanie z liści, które zazwyczaj i tak są wyrzucane, jako sposób na rozwiązanie problemu marnującej się żywności z powodu niewłaściwego przechowywania. 

przeciwdziałanie pustynnieniu
fot. Sandra Piesik

Powstałe rozwiązanie jest wynikiem sześciu lat badań. Rozwiązanie nie jest kosztowne, a przy tym szybkie w budowie i przyjazne dla środowiska. Takie rozwiązanie daje wiele korzyści dla społeczności lokalnych. Połączenie odpowiednich liści palmowych, które razem tworzą długie odcinki o okrągłych kształtach, które mogą być zaokrąglone w celu utworzenia profilu konstrukcji. W ostateczności powstało ponad 600 metrów kwadratowych zacienionego obszaru. 

przeciwdziałanie pustynnieniu
fot. Sandra Piesik
przeciwdziałanie pustynnieniu
fot. Sandra Piesik

Komentarze

*

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!