Polska

Przestrzeń rekreacyjna w centrum miasta

Uzupełnieniem kompozycji w kolorze cortenu jest ozdobna zieleń odpowiednia do warunków panujących w mieście. Wzdłuż osi założenia posadzono smukłe brzozy oraz różnobarwne krzewy dekoracyjne.

W 2014 roku Gmina Puławy zainwestowała w projekt zagospodarowania zaniedbanego fragmentu w centrum miasta. Stworzono rekreacyjną przestrzeń  służącą mieszkańcom miejscowości Góra Puławska.

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Pomnik żołnierzy w Warszawie

Autorem projektu jest pracownia 3XA, która pracowała nad koncepcją w latach 2011-2012. Powierzchnia przekształconej działki wynosi 1325 m2. Niezagospodarowana część centralnej tkanki miasta zyskała nowy design o atrakcyjnym doborze materiałów. Według idei projektantów plac ma służyć jako miejsce spotkań i wypracować nową tożsamość miejsca.

przestrzeń, puławy
Detal konstrukcyjny

Zagospodarowanie placu jako rekreacyjnej przestrzeni w centrum dostosowano do potrzeb wszystkich użytkowników. Obszar wyposażono w liczne ławki i siedziska oraz pozostawiono miejsce do organizacji wydarzeń plenerowych. W projekcie zadbano również o zadaszenia części wypoczynkowych, aby umożliwić korzystanie z udogodnień podczas zmiennych warunków pogodowych oraz silnego nasłonecznienia. 

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Rewitalizacja przestrzeni w Rybniku

przestrzeń, puławy
Elementy wyposażenia placu w kontekście otoczenia

Pod altanami umieszczono stoliki i ławki piknikowe. Obszerne siedziska w różnych częściach placu umożliwiają spędzanie czasu w większym gronie osób. Przestrzeń wyposażono również w oświetlenie o nowoczesnym designie. Smukły wygląd latarni i lamp posadzkowych podkreśla wysoką jakość przestrzeni publicznej. 

przestrzeń, puławy
Konstrukcje ze stali CORTEN

Dodatkowymi elementami podnoszącymi komfort użytkowania placu są stojaki na rowery, kosze na śmieci, pergole oraz tablice informacyjne. Wszelkie elementy małej architektury przygotowane zostały ze stali CORTEN. Materiał ten staje się coraz bardziej popularny ze względu na trwałość oraz wyjątkowy wygląd i kolor. Dla zwiększenia wygody, siedziska pokryto dębowym drewnem. 

przestrzeń, puławy
Wieczorne podświetlenie ozdobnych elementów konstrukcyjnych

Uzupełnieniem kompozycji w kolorze cortenu jest ozdobna zieleń odpowiednia do warunków panujących w mieście. Wzdłuż osi założenia posadzono smukłe brzozy oraz różnobarwne krzewy dekoracyjne. Skarpę w pobliżu placu obsadzono pasowym układem roślinności płożącej. Wyjątkowy dobór materiałów oraz kolorystyka sprawia, iż nowo powstała przestrzeń jest niezwykle atrakcyjna i przyciąga wielu użytkowników w czasie wolnym.

mgr inż. arch. kraj. Joanna Magdalena Pracka

Komentarze

*

archanoniumus

szkoda tylko, że ta wspólna przestrzeń została ogrodzona siatką.

Najnowsze z tego działu

Wyszukaj

Newsletter

Adres email nie jest poprawny!
Spróbuj jeszcze raz...

×

Dziękujemy za zapisanie się do subskrypcji naszego newslettera!

×
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera Sztuki Krajobrazu!